© VRT

Magistraten rechtbank hebben nu blijkbaar instructievideo nodig om dvd af te spelen

5 februari 2018

Magistraten krijgen binnenkort een instructievideo over hoe ze een dvd correct moeten afspelen. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beslist nadat een internationale drugsbende vrijuit dreigt te gaan omdat een magistraat het foute programma gebruikte in de rechtbank. Daardoor waren de telefoontaps die als bewijsmateriaal gebruikt werden maar deels hoorbaar.

Enige tijd terug is een zevenkoppige drugsbende, die samen veertig jaar cel riskeerde, vrijgesproken omdat de dvd met telefoontaps die diende als bewijs niet kon afgespeeld worden in de rechtbank.

Luc Hennart, voorzitter van de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg, stak de schuld op het verouderde materiaal, maar dat blijkt niet te kloppen. Volgens FOD Justitie is er een computer met alle nodig programma's aanwezig.

Magistraten gebruiken fout programma

De dvd met bewijsmateriaal was dus wel degelijk leesbaar, maar de magistraten gebruikten het foute programma waardoor maar één audiokanaal te horen was, in plaats van de nodige drie.

"In tal van andere dossiers waarin afluistermaatregelen werden bevolen, werden de opgenomen gesprekken zonder problemen op dezelfde griffie beluisterd via het beschikbare beluisterprogramma", schrijft minister Koen Geens (CD&V) in een reactie. Volgens hem had de politie ook deze keer duidelijk gemaakt dat de verkeerde viewer werd gebruikt.

"Instructievideo voor wie er niet in slaagt eenvoudige applicatie te gebruiken"

Om een nieuw debacle te vermijden in de toekomst krijgen de magistraten nu dus een instructievideo over hoe ze een dvd moeten afspelen met het juiste programma, het zou gaan om 'Light Viewer' in plaats van het gebruikte 'VLC'.

"Hoewel het gebruik van de applicatie nodig om de bestanden te lezen of te aanhoren zeer eenvoudig is, heb ik de opdracht gegeven één eenvoudige instructievideo op te maken en deze te verspreiden bij wie gebruik moet maken van de leesapplicatie maar er niet in slaagt dit succesvol te doen"; reageerde Geens cynisch in De Kamer.

Het openbare ministerie besliste ondertussen on in beroep te gaan. Hopelijk zijn de magistraten er tegen dan in geslaagd om de instructievideo van minister Geens af te spelen.

Lees meer

Dit al gelezen?