© getty

Noord-Koreanen hebben al voor miljoenen aan cryptovaluta gestolen

5 februari 2018

Noord-Korea heeft vorig jaar voor miljoenen aan cryptocurrency uit het Zuiden gestolen en het is nog steeds bezig met hacks waarbij onder meer bitcoins worden buitgemaakt.

De Noord-Koreaanse overheid zou "miljarden in won" hebben verdiend door cryptovaluta's te stelen uit Zuid-Korea volgens de regering in Seoul meldt het persbureau Reuters. Het zou vermoedelijk gaan om miljoenen euro's.

"Noord-Korea heeft e-mails verzonden waarmee gehackt kon worden bij handelsplaatsen voor cryptovaluta's en de klanten hiervan", zegt Kim Byung-kee, lid van een Zuid-Koreaans comité voor inlichtingendiensten. "Daarbij werd voor miljarden in won gestolen."

De Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten zouden er volgens het comitélid aan werken om verdere hacks op cryptovalutahandelsplaatsen te voorkomen.

Geruchten

Eerder bevestigde Zuid-Korea al dat de Noord-Koreanen met hacks bitcoins hadden gestolen, maar daarbij werd niet gezegd om welk bedrag het ging.

Geruchten wezen op een diefstal van wat toentertijd 70 miljoen euro aan bitcoins waard was. Nu heeft de overheid voor het eerst een officiële indicatie geboden. Bij die hackaanvallen werden cryptovaluta gestolen van de handelsplaatsen Yapizon en Coinis. Informatie van 36.000 gebruikers van Bitthumb werd door de hackers ontvreemd.

Volgens de Zuid-Koreaanse krant werden latere aanvallen op tien cryptovalutamarktplaatsen in oktober afgeslagen door de Korea Internet Security Agency.

De malware gebruikt om de handelsplaatsen aan te vallen is volgens onderzoekers vergelijkbaar met de malware achter hacks van Sony Pictures en de centrale bank in Bangladesh, waarvan Noord-Korea al langer wordt verdacht.

Lees meer

Dit al gelezen?