Congolese regering draait door na internationale kritiek op bloedig neerslaan protesten: "Het is de schuld van België!"

4 februari 2018

"Het is de schuld van België, die de VS en Europa beïnvloeden, omdat onze ex-kolonie gefrustreerd is omdat hij contracten aan China geven. Wij zijn 100% een democratie!" In een werkelijk hallucinant interview met Al Jazeera gaat de Congolese minister van Communicatie volledig door het lint. De schuld van onrust in Congo: België dus ... 

In Congo weigert president Joseph Kabila maar verkiezingen uit te schrijven, met geweld wordt de oppositie onderdrukt. België is kritisch en krijgt daardoor de volle laag. In een zeldzaam interview met de internationale pers op Al Jazeera deze week, ging de Congolese minister van Communicatie Laurent Mende helemaal door het lint.

Op de simpele vraag waarom er na twee jaar nog altijd geen verkiezingen zijn, antwoordde de Congolese minister plots "dat de veiligheid een probleem is, doordat er terroristen in Congo zijn". Op zich een zeer vreemde uitleg, want het is de eerste keer dat die terroristen de oorzaak zijn van het uitstel. Eerder kwam de Congolese regering af met een uitleg over "de kiescommissie die niet klaar was". Zelfs in hun leugens zijn ze dus niet consequent in de Congolese regering.

De afgelopen maanden werd de sfeer steeds grimmiger: bij protesten stierven volgens Human Rights Watch en Amnesty International een heleboel opposanten. Meer dan 100 doden, bevestigen verschillende rapporten.

"Welk land is meer vrij dan Congo?"

"U wilt dus veilige verkiezingen zonder geweld? Maar in 2011 was het geen probleem om vrije en eerlijke verkiezingen te organiseren, ook al was er toen heel veel geweld", vraagt de interviewer. "Welk land zegt dat over ons? Wie heeft het recht dat te doen?", is de reactie van de Congolese minister.

De Congolese minister ontkende ook in alle talen dat er betogers gedood werden door de Congolese ordetroepen. "Niemand van hen is gestorven." "Ontkent u dan wat de Franse regering zegt, wat de Amerikaanse regering zegt, wat Amnesty International zegt: dat er onschuldige actievoerders gestorven zijn?" "Absoluut, waar baseren die zich op? De politie zegt iets anders. Wij kennen het terrein."

Geconfronteerd met een peiling van de Congo Research Group aan de NYU, die in Congo nog maar 10 procent steun geeft aan Kabila, antwoordde de minister, "die peiling wordt in New York opgesteld, of in Brussel, of in Parijs".

"Wij zijn het land in Afrika met de meest vrije meningsuiting. Noem me één land waar je meer recht hebt op een vrije mening?", brieste de minister.

En dan volgt de finale van het interview, waarin België plots de schuld krijgt. "Wij hebben een probleem met een land genaamd België. België is ongelukkig omdat wij contracten geven aan China." En België zou er volgens de minister ook verantwoordelijk voor zijn dat er sancties persoonlijk vanuit de EU tegen hem zijn opgelegd. "Ik weet zeer goed waarom dit is. Door de Belgen." En waarom heeft de VS dan sancties opgelegd tegen leden van uw regering, vraagt de interviewer. "Zij zitten onder de invloed van België", zo zegt de minister. "Amai, de invloed van België op de regering van Trump moet wel gigantisch zijn dan", zegt de journalist van Al Jazeera.

Diplomatieke spanning

De Congolezen zijn al langer bezig met België in de hoek te duwen. De Congolese overheid dreigt ermee de Belgische diplomatieke aanwezigheid weg te sturen: een consulaat moet dicht en het agentschap voor ontwikkelingssamenwerking moet weg.

Ze willen twee grote kantoren van de Belgische diplomatie laten sluiten: het Belgische agentschap voor ontwikkelingssamenwerking en het Schengen-consulaat.

Vanuit dat eerste kantoor komt er steun aan de Congolese bevolking, het middenveld en dus ook de oppositie tegen het regime van Kabila krijgen middelen van België. Onlangs nog beslisten minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) om 25 miljoen euro steun niet langer aan Kabila en z'n regering te geven, maar aan ngo's in Congo.

Special relationship

België neemt in Congo een speciale rol in. De banden met de ex-kolonie zijn altijd al bijzonder geweest. Maar in de rest van de wereld kijkt men toch nog altijd naar België als referentie om de Congolese situatie te lezen. De Belgische diplomatieke aanwezigheid in Congo is ook erg sterk. "We hebben ons bijna als enige in de wereld bezig gehouden met Congo. Onze intentie blijft de bevolking te blijven steunen", zo zegt De Croo.

Lees meer

Dit al gelezen?