© EPA

Italiaanse stad opgeschrikt door aanslag: man opent vanuit rijdende auto het vuur op Afrikaanse migranten

3 februari 2018

Italië is vanmiddag opgeschrikt door een schietpartij. In Macerata, een stad niet ver van de Adriatische Zee, opende een man vanuit een rijdende auto het vuur op voetgangers. Daarbij zijn zes Afrikaanse migranten gewond geraakt, wat doet vermoeden dat het een racistisch gemotiveerde aanslag is. Een Italiaanse nationalist is opgepakt.

De man schoot op meerdere locaties op verschillende migranten. Rond 11 uur zou hij op twee migranten het vuur geopend hebben, waarbij één persoon gewond raakte. Even later schoot hij opnieuw op enkele migranten. In totaal zouden zeker vijf mannen en een vrouw geraakt zijn. De politie van Macerata riep de bewoners meteen op om binnen te blijven tot ze het bericht kregen dat de schutter gearresteerd was. Scholen zijn gesloten en het openbaar vervoer viel stil in de stad.

Volgens de Italiaanse openbare omroep Rai had de dader wel degelijk de bedoeling om mensen met een donkere huidskleur te treffen. Een verdachte is opgepakt. Het gaat om een 28-jarige Italiaanse nationalist, Luca Traini, die vorig jaar nog is opgekomen voor de Lega Nord-partij tijdens de verkiezingen. Hij droeg een Italiaanse vlag toen hij gearresteerd werd.

De slachtoffers krijgen verzorging in het ziekenhuis. Minstens één van hen zou er nog erg aan toe zijn.

Vluchtelingen

Italië komt de laatste weken steeds vaker in het nieuws met incidenten rond migranten. Het land vangt veel migranten uit Noord-Afrika op. Vluchtelingen steken het stukje Middellandse Zee tussen Tunesië of Libië en het eiland Sicilië over, en zo zijn ze vrij snel op Italiaans grondgebied.

Eerder deze week zijn de lichaamsdelen van een vermoord Italiaans tienermeisje gevonden. De verdachte is een Nigeriaanse migrant, waardoor er een link zou kunnen bestaan met deze schietpartijen.

Lees meer

Dit al gelezen?