© epa

Steekt Albert Heijn straks Amazon de loef af? De keten experimenteert met kassaloze winkels

3 februari 2018

Amazon kondigde het een tijdje geleden groots aan: in de toekomst zullen we niet meer moeten aanschuiven, want zij zouden een revolutionaire winkel ontwikkelen zonder kassa's. Maar Amazon zou wel eens de loef afgestoken kunnen worden door Albert Heijn, want ook zij experimenteren nu met hun eigen kassaloze winkels. "Met drie producten ben je op tien seconden de winkel uit", stelt Albert Heijn. 

De kassaloze winkels, of Go-winkels zoals Amazon ze noemt, kampen met nog wat probleempjes. Er kunnen maar een bepaald aantal mensen in de winkel, waardoor de wachtrijen zich verplaatst hebben van aan de kassa naar de ingang van de winkel. Echt sneller ben je er dus niet mee. Maar nu komt Albert Heijn dus ook met z'n eigen kassaloze winkels, en die zouden veel beter moeten werken dan bij Amazon.

"Alsof je iets uit je eigen koelkast pakt"

Albert Heijn zal niet met gezichtsherkenning en tientallen camera's werken, zoals Amazon. Zij houden het op een makkelijker en meer voor de hand liggend systeem. De kassaloze AH-winkels zullen werken met elektronische prijslabels. Die moeten klanten in staat stellen in een wip te betalen met hun smartphone, zelfs als die zonder batterij komt te staan. "Wij wilden per se geen hightechtruc, niet de winkel van de toekomst", stelt de directeur Jan-Willem Dockheer in de Nederlandse krant Het Parool.

Momenteel wordt het concept proefgedraaid in Zaandam, waar de hoofdzetel van het overkoepelende Ahold Delhaize is gevestigd. Nu wordt er nog gewerkt met een speciaal pasje, maar op termijn zou dat pasje moeten vervangen worden door een smartphone. Dat pasje, of je smartphone, zou je langs het prijslabel moeten swipen om te betalen. "Bij de vestiging in Zaandam ben je zo in tien seconden met drie producten de winkel uit", legt Dockheer uit. "Alsof je iets uit je eigen koelkast pakt."

Variërende prijzen

Albert Heijn moet wel nog een aantal problemen oplossen. Zo is het in het huidige systeem niet mogelijk om te controleren op minderjarigen die alcohol of tabak willen kopen. Ook diefstal zou momenteel nog niet altijd kunnen voorkomen worden. Maar het biedt ook voordelen. Zo zouden kortingen makkelijker kunnen toegepast worden. De Nederlandse winkelketen denkt er zelfs aan zo extra kortingen te geven aan trouwe klanten of prijzen te laten variëren naargelang hoe druk het is in de winkel.

Voorlopig staan alleen de AH to Go-winkels ingepland om in de toekomst met het systeem te gaan werken, maar op termijn zouden misschien ook alle andere winkels van de keten de technologie kunnen overnemen, stelt de directeur.

Lees meer

Dit al gelezen?