© Getty Images

De Super Bowl: waarom maandag miljoenen Amerikanen zich ziek zullen melden

3 februari 2018

Zondag is het zover. Dan wordt in Minneapolis, de grootste stad in de Amerikaanse staat Minnesota, de befaamde Super Bowl gespeeld. Op het veld: de Philadelphia Eagles en de New England Patriots. Voor het scherm: miljoenen en miljoenen NFL-fanaten. 

De Super Bowl is de finale van de American Football-competitie, waarbij de kampioen van de American Football Conference het opneemt tegen de kampioen van de National Football Conference, de twee professionele competities die verenigd zijn onder de National Football League, die de Super Bowl organiseert.

De Super Bowl is een van de belangrijkste sportevenementen in de Verenigde Staten en is met meer dan honderd miljoen kijkers - samen met de finale van de UEFA Champions League - een van de best bekeken sportevenementen ter wereld.

De finale vindt dit jaar plaats in het U.S. Bank Stadium van Minneapolis met een stadioncapaciteit van 65.555 plaatsen.

Grootste comeback in de geschiedenis van de Super Bowl

De Eagles spelen hun derde finale maar wonnen nog nooit. Hun laatste deelname dateert van 2005, toen ze verloren van ... de New England Patriots. Dat is het team van quarterback Tom Brady, die ondertussen 40 is maar zich nog altijd een van de beste spelers in de NFL mag noemen.

De Patriots wonnen de Super Bowl al wel. Vijf keer om precies te zijn (2017, 2015, 2005, 2004, 2002). Vorig jaar maakten ze een historische comeback nadat ze 28 - 3 achter stonden tegen de Atlanta Falcons. Het was de grootste comeback ooit in de finale van de Super Bowl, die de Patriots uiteindelijk in de verlengingen met 31 - 28 zouden winnen.

Tom Brady is ook gehuwd met het Braziliaanse topmodel Gisèle Bündchen. Zij moest vorig jaar voor het eerste in 15 jaar de titel van 'best betaalde model ter wereld' afstaan aan de Amerikaanse Kendall Jenner.

Facebook wijdde in de aanloop naar de 52ste Super Bowl finale een videoreeks aan hem: "Tom vs Time".

Amerika not amused

In 2015 keken 114,4 miljoen mensen naar de finale van de Super Bowl, dat blijft een absoluut record. Ook vorig jaar keken nog altijd ruim 111 miljoen mensen naar de finale, dat is pakweg 1 op elke 3 Amerikanen.

Tijdens de rust hebben de kijkers recht op een gastoptreden, dat wordt verzorgd door (een van) de meest populaire artiesten van het moment. Voorbije edities werden opgefleurd door, onder andere, Beyoncé, Lady Gaga, Coldplay, Bruno Mars, Katy Perry en Madonna.

In 2004 speelde zich tijdens de rust het 'nipplegate'-incident af toen Justin Timberlake de borst van Janet Jackson ontblootte, die alleen was bedekt met een tepelhoedje. Het nog vaak onwaarschijnlijk preutse Amerika was not amused.

Daling zet zich verder

Toch is er sprake van dalende interesse. De wedstrijden werden dit seizoen volgens het bureau Nielsen door 10 procent minder mensen bekeken dan vorige jaren. En dat voor een sport die lange tijd immuun bleek voor krimpende tv-publieken.

Vorig seizoen waren een derde van de 100 meest bekeken televisieprogramma’s in de VS nog wedstrijden van de NFL of de NCAA college football competitie geweest. Maar de dalende interesse die in 2016 de kop opstak, zette zich ook in 2017 verder.

Donald Trump

De oorzaak moet worden gezocht bij de bemoeienissen van Donald Trump. Die ergert zich - samen met een aantal tv-commentatoren en NFL-fans - aan spelers die knielen wanneer voor elke wedstrijd het Amerikaanse volkslied wordt gespeeld. Die spelers doen dat uit protest tegen het doden van ongewapende zwarten door de politie. Maar volgens Trump beledigen ze de Amerikaanse militairen. Zoals enkel hij dat kan, dreef de president de voorbije maanden de zaak op de spits.

ADHD, dementie en geheugenverlies

Dan kwamen ook de onheilspellende berichten over de mentale gezondheid van voormalige football-spelers. In een studie werd het brein van 111 ondertussen overleden ex-NFL-spelers aan een examen onderworpen. Wat bleek? Bij elk van hen - op één na - werd chronisch traumatische encephalopatie (CTE) vastgesteld, een aandoening die het brein aantast en wordt veroorzaakt door het incasseren van veelvuldige klappen tegen het hoofd.

Symptomen van CTE worden meestal pas 8 à 10 jaar nadat de klappen werden geïncasseerd zichtbaar. Die symptomen zijn, onder andere, ADHD, chronische hoofdpijn, dementie en geheugenverlies.

Het Amerikaanse volksfeest

  • 59,9 miljoen mensen zullen zondag aanwezig zijn op een of andere Super Bowl-party.
  • 7,5 miljoen Amerikaanse gezinnen kopen voor de Super Bowl een nieuwe televisie.
  • Wie tijdens de finale Super Bowl-gerelateerde items koopt, geeft daar gemiddeld 81 dollar aan uit.
  • Tijdens het Super Bowl-weekend worden 1,35 miljard kippenvleugels genuttigd, 4 miljoen pizza’s verorberd en nog eens 50 miljoen kratten bier gedronken. Met deze cijfers moet het weekend enkel onderdoen voor Thanksgiving.
  • Daags na de finale zullen 7 miljoen mensen zich ziek melden op hun werk.

De hoogmis van de reclamewereld

De Super Bowl is ook de jaarlijkse hoogmis van de reclamewereld. Multinationals zullen zondag gemiddeld 5,05 miljoen dollar betalen voor een spotje van een halve minuut, omgerekend zo’n 83,333 dollar per seconde. De productiekosten zijn in dat bedrag niet verrekend. Die kunnen hoog oplopen, want bijvoorbeeld Stella Artois doet dit jaar een beroep op steracteur Matt Damon.

In 1967 kostte een 30 seconden durende tv-spot tijdens de finale nog 42.000 dollar; pas in 1985 werd de grens van 1 miljoen dollar gesloopt. In 2018 moet dus het vijfvoudige worden neergeteld voor een spot van een halve minuut.

Dat geld is goed besteed, want 92 procent van de Super Bowl-kijkers zegt de advertenties te zullen bekijken. 62 procent van deze kijkers zegt ook tijdens de finale op sociale media commentaar te zullen geven over de advertenties.

Een van de succesvolste Super Bowl-campagnes ooit staat op naam van Volkswagen. Het bedrijf betaalde in 2011 ruim 3 miljoen dollar voor onderstaande spot die omgerekend 100,9 miljoen dollar in media-visibiliteit opbracht, een ROI van 33 op 1.

Lees meer

Dit al gelezen?