© EPA

Niet slecht! Dit krijgen de atleten op de Olympische Winterspelen allemaal cadeau (behalve de Noord-Koreanen)

2 februari 2018

De zowat drieduizend atleten die deze maand aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang, Zuid-Korea, deelnemen, krijgen alvast een paar mooie cadeautjes die ze mee naar huis mogen nemen. Het belangrijkste is zonder twijfel een speciaal ontwikkelde Galaxy Note 8 die Samsung iedere atleet schenkt. Behalve misschien de Noord-Koreanen, die geen luxegoederen mogen krijgen.

De Galaxy Note 8 van Samsung is een cadeautje van zomaar even 879 euro. Ook de Belgische atleten op de Winterspelen krijgen er zo eentje mee naar huis. Samsung heeft van het toestel een speciale editie gemaakt waarvan slechts een beperkt aantal exemplaren beschikbaar zijn. In totaal zijn er 4.000 toestellen voorzien, en die gaan naar de 3.000 atleten en de staff die ze hebben meegebracht. Samsung was al een partner van de Olympische Spelen, maar nu de Winterspelen in eigen land doorgaan, wou de Zuid-Koreaanse techreus duidelijk nog een extra inspanning leveren.

Ook de paralympiërs zouden er straks eentje mee naar huis mogen nemen. Mooie geste, want het gaat hier niet om topvoetballers die in één seconde al genoeg geld verdienen om zo'n toestel te kopen. En dat is niet alles, want ook Nike doet z'n duit in het zakje. Zo zullen de atleten een outfit krijgen die ze mogen houden. Daarnaast zal er ook uitstekend nieuw materiaal voorzien zijn. Het ziet er dus naar uit dat Zuid-Korea z'n gasten stevig in de watten zal leggen.

Sancties Noord-Korea

Dat geldt vermoedelijk niet voor de 22 atleten uit Noord-Korea die zullen deelnemen. De voorbije weken is er wel een charmeoffensief tussen beide landen geweest, maar er gelden nog steeds internationale sancties tegen Noord-Korea die ook de atleten zullen treffen. Zo mogen ze niet overal naartoe reizen, en er mogen geen luxegoederen verkocht worden aan Noord-Koreanen. Hoewel dat niet helemaal hetzelfde is, zou het dus kunnen dat ook het schenken van luxegoederen zoals dat Samsung-toestel en sportartikelen verboden zal zijn.

Noord-Korea en de Verenigde Staten leven al maanden in spanning door de dreigende taal van Kim Jong-un en president Donald Trump. Bovendien zouden de Noord-Koreanen steeds dichter komen bij een kernraket die Amerikaans grondgebied kan treffen. Dat staat allemaal in schril contract met de manier waarop Noord- en Zuid-Korea vrede sluiten voor de Winterspelen. Voor de eerste keer zouden beide landen als één team Korea deelnemen aan het ijshockey bij de vrouwen. Sommige Noord-Koreaanse delegaties mogen zelfs in vijfsterrenhotels verblijven.

Daarvoor moesten de Zuid-Koreanen serieuze inspanningen doen. Voor de Winterspelen zou het bijvoorbeeld zelfs al verboden geweest zijn om de vlag van Noord-Korea naast die van de andere landen in het atletendorp te hijsen. Samsung en Nike moesten door de gevoelige banden ook hun voorzorgen nemen. Dat betekent dus wellicht geen Galaxy Note 8 voor de Noord-Koreaanse atleten, en hun uniformen zijn gemaakt door een Fins bedrijf in plaats van Nike. Ook andere materiaal, zoals de hockey sticks, zal made in Finland zijn.

Heel gevoelig

Deze week kreeg Zuid-Korea de toestemming van hun Amerikaanse bondgenoten om een vliegtuig over en weer naar Noord-Korea te laten vliegen. Aan boord Zuid-Koreaanse skiërs die in het noorden gingen trainen, en omgekeerd Noord-Koreaanse atleten die naar het zuiden komen voor de Winterspelen. Om duidelijk te maken hoe gevoelig het ligt: er werd gekozen voor een Airbus in plaats van een toestel van het Amerikaanse bedrijf Boeing omdat dit de Amerikaanse sancties zou kunnen schenden.

Ook de komende weken zal de organisatie van de Olympische Winterspelen voortdurend moeten nadenken of ze geen sancties schenden door privileges aan te bieden. Zelfs het behandelen van atleten of het toedienen van medicatie kan al problemen veroorzaken, stelt een Zuid-Koreaanse professor aan Business Insider. "Vroeger zou dat allemaal geen probleem geweest zijn, maar nu is controverse mogelijk aangezien de sancties de voorbije jaren veel strenger geworden zijn."

Lees meer

Dit al gelezen?