Laura Tesoro (2016), Loïc Nottet (2015), Sandra Kim (1986), Blanche (2017) en Tom Dice (2010)

© Getty Images - VRT

Dit nummer is (verrassend?) verkozen tot beste Belgische Eurovisiesongfestivallied ooit

2 februari 2018

'Rhythm Inside' van Loïc Nottet is verkozen tot beste Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival ooit. 'J'aime la vie' van Sandra Kim, dat België in 1986 zijn enige overwinning bezorgde, moet tevreden zijn met de derde plaats na 'City Lights' van Blanche. De stemming werd georganiseerd door Songfestival.be.

Drie maanden lang heeft de website Songfestival.be op zijn Facebookpagina gezocht naar het ultieme Belgische Eurovisiesongfestivalnummer. Fans kregen vanaf november iedere dag de kans om een andere inzending van ons land punten te geven, in chronologische volgorde.

Na die eerste voorronde bleven van de zestig nummers waarmee België ooit naar het Eurovisiesongfestival trok nog vijftien finalisten over. In die finale werden er aparte punten gegeven door Vlamingen, Walen/Brusselaars en de rest van de wereld. 432 mensen gaven in die finaleweek punten op de bekende Songfestivalmanier, van één tot twaalf. Die stemmen werden opgeteld en verdeeld in de drie geografische groepen.

Winnaar unaniem verkozen

De stemmers uit de drie groepen waren unaniem over hun favoriet en gaven allemaal 12 punten aan Rhythm Inside van Loïc Nottet uit 2015. Zo pakt hij overtuigend de zege in de verkiezing van Songfestival.be. Op het Eurovisiesongfestival werd hij met zijn nummer vierde.

Ook over de tweede plaats waren de stemmers het eens. Blanche, vorig jaar vierde in Kiev, kreeg drie keer 10 punten voor City Lights. Het enige Belgische nummer dat ooit de liedjeswedstrijd wist te winnen, J'aime la vie van Sandra Kim, moet tevreden zijn met brons. Het volledige podium bestaat dus uit Waalse inzendingen. Op plaats vier staat Tom Dice met Me And My Guitar uit 2010. Daarmee is hij het best scorende nummer van de VRT.

"Bedankt om mij niet te vergeten"

Loïc Nottet, die momenteel bezig is met het opnemen van nieuwe nummers, reageerde uiteraard blij op de overwinning. "Enorm bedankt voor deze prijs! Als ik terug luister naar de eerste versie van Rhythm Inside en zie waar ik nu sta, dan voel ik me heel gelukkig", zegt hij op de website.

"Het Songfestival was een groot avontuur, ik heb zoveel geleerd over mezelf als tiener. Meer dan dat alles, bracht het me ook een heel nieuwe familie", gaat hij verder. "Bedankt om mij te volgen sinds 2015 en mij niet te vergeten. Allemaal bedankt en misschien worden mijn songs dankzij jullie ooit onsterfelijk."

Bekijk hier de top 10:

  1. Loïc Nottet - Rhythm Inside (2015)
  2. Blanche - City Lights (2017)
  3. Sandra Kim - J'aime la vie (1986)
  4. Tom Dice - Me And My Guitar (2010)
  5. Urban Trad - Sanomi (2003)
  6. Xandee - 1 Life (2004)
  7. Kate Ryan - Je t'adore (2006)
  8. Stella - Si tu aimes ma musique (1982)
  9. Mélanie Cohl - Dis oui (1998)
  10. Liliane Saint-Pierre - Soldiers of Love (1987)

De rest van de ranking kan je lezen op de website van Songfestival.be.

Lees meer

Dit al gelezen?