© YouTube

De douchende rat die YouTube veroverde ... is geen rat. Dit was er écht aan de hand!

1 februari 2018

Wat leek op een schattig filmpje van een douchend ratje is eigenlijk iets heel anders. Het beestje in de virale YouTube-video is een jonge pacarana, een knaagdier dat voorkomt in Zuid-Amerika, en probeert vermoedelijk in paniek zeep van zijn vacht te krijgen.

Op YouTube gaan soms de vreemdste video's viraal en vaak blijkt pas achteraf wat het echte verhaal is van het filmpje. Ook bij het vreemde filmpje van het 'douchende ratje' is dat het geval.

De korte video toont een knaagdiertje dat rechtop staat en zich lijkt in te zepen en te wassen zoals een mens. De beelden zijn in Peru gefilmd en gingen snel de wereld rond doordat het 'ratje' grappig en schattig lijkt.

Geen rat, maar een pacarana

Maar het echte verhaal is heel anders. "De grote kop, de flexibele voorste ledematen, de korte staart, alles wijst erop dat dit een pacarana is", legt de Amerikaanse bioloog Dallas Krentzel uit aan Newsweek.

Een pacarana is een knaagdier dat alleen in delen van Zuid-Amerika voorkomt. Ze worden tot 80 centimeter en kunnen 15 kilogram wegen. Volgens de bioloog zien we in het filmpje dan ook een jong diertje dat nog niet volgroeid is.

"Helemaal in paniek"

In tegenstelling tot bij ratten is het voor pacarana's heel gewoon om op hun achterste poten te staan zoals in het filmpje. Wat wel onnatuurlijk is, is het wassen met zeep.

"Ik denk dat het beestje helemaal in paniek was en dat het zo snel mogelijk de zeep eraf wilde halen, wat zijn snelle bewegingen kan verklaren", besluit Krentzel het minder leuke verhaal achter het virale filmpje.

Lees meer

Dit al gelezen?