© iStock

Steeds vaker solliciteren via video: maakt iedereen nog wel evenveel kans?

31 januari 2018

Traditionele sollicitatiebrieven en cv's krijgen stilaan duchtige concurrentie van video-cv's en video-sollicitaties. Het gaat uiteraard maar om een eerste stap in de selectieprocedure, maar ook op visueel vlak een goede indruk maken, wordt dus superbelangrijk.

Wie in Walibi aan de slag wil, moet voortaan vijf vragen beantwoorden via video in plaats van een cv en motivatiebrief door te sturen. Dat meldden de kranten van Het Mediahuis gisteren. Ook eerste kennismakingsgesprekken verlopen tegenwoordig steeds vaker via videochat. Een verontrustende trend of gaan bedrijven gewoon mee met de tijd?

VDAB-woordvoerster Shaireen Aftab laat aan newsmonkey weten dat de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) “zich niet uitspreekt” over de trend: “We stellen vast dat het een trend is die meer en meer aan het opkomen is. We trachten daarom ook onze werkzoekenden op dat soort zaken voor te bereiden door hen tips te geven hierover.”

De wereld is aan de schoonheden?

Zullen knappe mensen dan meer kans maken om een droomjob op de kop te tikken? “We doen daar geen studies naar dus we kunnen daar geen uitspraken over doen”, stelt Aftab. “Wel weten we dat het belangrijk is dat je een verzorgd voorkomen hebt op sollicitaties dus zowel fysiek als virtueel speelt dat een even grote rol.”

Binnenkort op virtueel gesprek? VDAB geeft enkele tips mee: “Verzorg je taalgebruik, zorg dat je achtergrond is opgeruimd want alles komt in beeld, wees voorbereid en enthousiast.” Ook is het belangrijk om “na te denken over je boodschap. Die moet helder, concreet en to the point.”

Steeds meer in de toekomst?

De VDAB “schat in dat de trend zich verder gaat inzetten omwille van de digitalisering waardoor het maken van filmpjes en dergelijke veel eenvoudiger wordt”.

Lees meer

Dit al gelezen?