© iStock

6 redenen waarom je NIET moet stoppen met vloeken

26 januari 2018

Ben jij altijd die persoon tegen wie ze moeten zeggen dat je moet stoppen met vloeken? Dan hebben wij goed nieuws en een perfecte reden om te zeggen dat ze hun mond moeten houden, om het in jouw taaltje te zeggen hé ... Blijkbaar is vloeken goed voor je op verschillende manieren. Je blaast niet alleen stoom af maar het is ook gewoon verdomd goed voor lichaam en geest!

Blijkbaar zouden vloekers heel veel mentale en zelfs fysieke voordelen hebben. Als iemand je oordeelt wanneer je vloekt, kan je deze redenen geven die zelfs wetenschappelijk zijn bewezen.

1. Topcommunicatie

Blijkbaar zou vloeken een effectieve manier van communiceren zijn. Volgens een communicatiestudie aan Ithaca College in New York vergroot vloeken de effectiviteit en overtuigingskracht van een argument. Wel ja, dat weten wij als vloekers intussen wel, maar dat is niet het enige. Door te vloeken geven wij ook meteen een gevoelswaarde aan onze uitleg.

We communiceren niet alleen de betekenis van een zin, maar ook onze emotionele (misschien zelfs felle) reactie op de betekenis. "Het stelt ons ook in staat om woede, afschuw of pijn uit te drukken, of aan iemand te laten weten dat hij of zij zich moet terugtrekken, zonder fysiek geweld te gebruiken", zegt psycholoog Richard Stephens aan BBC.

2. Je bent verdomme eerlijker

Een recente studie heeft ook aangetoond dat vloekende mensen minder vaak liegen en een hogere mate van integriteit hebben. Wetenschappers onderzochten vloekende deelnemers en lieten ze een leugenschaal doen. Na een reeks evaluaties vonden de onderzoekers een positieve relatie tussen degenen die vloekten en hun eerlijkheidsniveaus.

3. Je pijntolerantie wordt beter

Als je je eens goed uitlaat wanneer je je teen ergens tegen stompt, is dat helemaal niet zo erg. Uit een in 2011 gepubliceerde studie bleek dat je dankzij vloeken beter leert omgaan met pijn. Volgens de onderzoekers zou vloeken de afgifte van natuurlijke, pijnstillende chemicaliën door je lichaam activeren. Het zou zou zelfs een vergelijkbaar verzachtend effect hebben zoals medicijnen. Dus laat je de volgende keer maar goed gaan!

4. Jij f*cking slimmerik

Verschillende studies hebben al aangetoond dat vloeken gelinkt is aan een hoger IQ. Daarnaast zouden mensen die vloeken ook nog eens een brede vocabulaire hebben. Great!

5. Beter trainen

Uit een recent onderzoek, dat werd gepubliceerd in The British Psychological Society, bleek dat vloeken een voordeel heeft op je training. Tijdens het onderzoek moesten deelnemers tijdens fiets- en hand-grip oefeningen neutrale woorden of vloekwoorden herhalen. De twee tests toonden aan dat vloeken de prestaties verbeterden.

6. Je wordt er rustig van

Volgens deskundigen moet je vloekwoorden niet inhouden als je zin hebt om ze uit te roepen. Je moet natuurlijk wel weten in welke sociale context dit mogelijk is. Dus ga nu geen F*ck you roepen tegen je grootmoeder die niet de juiste koekjes heeft gebakken.

Blijkbaar heeft vloeken heel wat gezondheidsvoordelen. "De gezondheidsvoordelen van vloeken zijn bijvoorbeeld verhoogde bloedcirculatie, verhoogde endorfines en een algeheel gevoel van kalmte, controle en welzijn", zegt psychiater Neel Burton in Psychology Today.

Da zijn f*cking veel voordelen éh!?

Lees meer

Dit al gelezen?