De beste filmmaand van het jaar? Deze 15 nieuwe films kan je in februari gaan zien!

27 januari 2018

Februari moet jaarlijks zowat de beste filmmaand van het jaar zijn. De nominaties voor de Oscars zijn bekend en ons maandoverzicht staat dan ook in het teken van de beeldjes. Daarnaast zijn er nog een pak goede films die profiteren van de wind die ze in de zeilen krijgen. Op Valentijn alleen al tellen we 7 nieuwe films!

1. The Disaster Artist (7 februari)

Drama/Komedie - VS - met James Franco & Dave Franco - 98 minuten

Je zal merken dat verschillende films deze maand minstens één Oscar-nominatie hebben veroverd. De eerste is voor deze film van en met James Franco. Zoals vele Oscar-films is ook deze gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Eigenlijk gaat het over het maken van de cultklassieker The Room, beschreven als de Citizen Kane van slechte films.

Twee buitenstaanders besluiten hun droom na te jagen en hun eigen film te maken. Die blijkt door onbedoelde hilarische momenten, een vreemd plot en echt zwakke acteurs bijzonder slecht te zijn. James Franco regisseerde de film en speelt erin mee samen met zijn jongere broer. Maar je gaat nog meer topacteurs zien zoals Seth Rogan en Alison Brie. Het onderwerp mag dan wel over een flop gaan, deze film is alvast een succes. En als het even meezit, kan de film het beeldje voor beste scenario winnen.

2. De Buurtpolitie: De Tunnel (7 februari)

Komedie - België - met Andy Peelman & Ianthe Tavernier

Geen Oscars voor deze film uiteraard, maar De Buurtpolitie blijft het grootste mysterie van de Vlaamse televisie. Niet alleen scoort het VTM-programma degelijke kijkcijfers, de eerste filmversie was succesvol genoeg om er meteen nog eentje te maken. Ook al heeft die eerste op IMDb bijvoorbeeld een afschuwelijke quotering van 4,3/10.

Deze keer blijkt dynamiet te zijn gestolen uit een legerkazerne. Het politiekorps moet ook onderzoeken waarom een wijk klaagt over grondtrillingen. Dieren worden er onrustig en mensen kunnen 's nachts niet slapen. Plots ontdekken ze een diepe tunnel, met daarin ... een lading springstof. Voldoende geprikkeld? Dan zit er misschien een trilogie in voor de makers.

3. Early Man (7 februari)

Animatiefilm - VK - met Tom Hiddleston & Eddie Redmayne - 89 minuten

De animatiefilm van deze maand komt van de hand van een Oscar-winnende regisseur/animator: Nick Park. Early Man is een typische film voor Park, die ook de kleifiguren Wallace & Grommit heeft uitgevonden. Het verhaal gaat over een moedige holbewoner die zijn stam verenigt tegen een machtige vijand. Behalve oermensen ga je er ook dinosaurussen en mammoeten zien ronddwalen.

De stemmen zijn ingesproken door een indrukwekkende cast. Zo sprak Tom Hiddleston een stem in, net zoals Eddie Redmayne - de ster van de nieuwe generatie Harry Potter-films. En je kan ook het stemgeluid van Maisie Williams, de populaire Arya uit Game Of Thrones, herkennen.

4. Fifty Shades Freed (7 februari)

Erotische film - Canada - met Dakota Johnson & Jamie Dornan - 101 minuten

Goed nieuws voor vrouwelijke filmfans, want de derde Fifty Shades-film komt uit. Goed nieuws voor de mannelijke kijkers, want het is de laatste. Hopelijk hebben we nu niet te veel vrouwen en mannen beledigd, maar het is toch zo'n film waar vrouwen onder vriendinnen naar gaan kijken, en die veel mannen onder lichte dwang moeten zien. Geen enkel probleem als jij de uitzondering op de regel bent.

Christian Grey en Anastasia Steele zijn net getrouwd, wanneer haar leven wordt bedreigd door haar voormalige baas. Ook Elena laat het echtpaar niet gerust en komt Christian teisteren. Ook hier hebben we probleemloos een link met de Oscars kunnen vinden. De film is in bijna alle categorieën van de Razzies genomineerd. Dat is de parodie op de Oscars, waarbij de slechtste films bekroond worden. Traditioneel is Fifty Shades daar een prijzenpakker. Maar laat dat vooral je pret niet bederven wanneer je gaat kijken.

5. Lucky (7 februari)

Drama - VS - met Harry Dean Stanton & David Lynch - 100 minuten

Een heel ander soort film en eentje die naast de nominaties voor de beeldjes gegrepen heeft. Lucky gaat over een eenzame oude cowboy. Hij rookt, lost kruiswoordraadsels op en doolt rond in een verlaten dorp in de woestijn. De wereld laat hem echter niet koud, maar hij bekijkt het allemaal vanuit zijn stamkroeg. Hij verzet zich tegen alles en iedereen, maar vooral tegen de tijd. Als een bejaarde van in de 90 jaar komt hij in een spirituele zoektocht terecht.

Wat de film heel bijzonder maakt, is dat de meeste mensen hem zien op het ogenblik dat de hoofdrolspeler al overleden is. Harry Dean Stanton stierf in september vorig jaar in een ziekenhuis in Los Angeles. Hij kon de release zelf nog net meemaken, maar in onze zalen komt de film dus als post mortem. Mocht hij genomineerd geweest zijn, had dit zowaar een Oscar voor een overleden winnaar kunnen zijn. Nu geven wij hem dus een eervolle vermelding.

6. Black Panther (14 februari)

SF/Actie - VS - met Chadwick Boseman & Michael B. Jordan

Ook Marvel is weer van de partij in februari. In Black Panther keert T'Challa na de avonturen van Captain America: Civil War terug naar het technologisch geavanceerde land Wakanda om er zijn plaats als koning in te nemen. Wanneer een oude vijand plots weer opduikt, wordt hij als nieuwe koning meteen stevig op de proef gesteld. Hij bevindt zich in een conflict dat Wakanda en bij uitbreiding de hele wereld in gevaar brengt.

En zo krijgt ook dit personage weer een eigen film, want ook in 2018 zal het films en series uit het Marvel-universum regenen. De soundtrack van de film is een nummer van Kendrick Lamar. En als we dat als leidraad mogen nemen, dan kan de bij het bij de film horende album misschien wel eens de moeite lonen.

7. 12 Strong (14 februari)

Oorlogsfilm - VS - met Chris Hemsworth & Michael Pena - 130 minuten

Een film over de moed van Amerikaanse soldaten, dat doet het meestal wel goed in de VS. Maar zal de film ook voor de Belgische kijker interessant genoeg zijn? Enkele weken na de aanslagen van 9/11 vertrekken twaalf Amerikaanse elitesoldaten naar Afghanistan voor een uiterst geheime missie. Ze moeten een lokale generaal overtuigen om samen te werken tegen hun nieuwe gemeenschappelijke vijand: de Taliban en al-Qaida.

Normaal gebruiken ze de meest moderne technieken, maar nu moeten ze zich aanpassen aan de manier waarop hun Afghaanse collega's werken. De onwaarschijnlijke bondgenoten hebben maar één kans om een leger van 50.000 genadeloze tegenstanders te stoppen. In de hoofdrol zie je onder andere Chris Hemsworth, in het genre van de heldenfilms ken je hem als Thor. Voor de Deense regisseur Nicolai Fuglsig is dit de grote vuurdoop in Hollywood.

8. Winchester Mystery House (14 februari)

Horror - VS - met Helen Mirren & Jason Clarke - 99 minuten

Horror is een genre dat je het meest met het begin van het najaar associeert, maar deze komt er dus ruim een half jaar te vroeg aan. Sarah Winchester, gespeeld door Helen Mirren, is de excentrieke erfgename van het Winchester-imperium. Ze gelooft dat ze behekst wordt door de slachtoffers van het Winchester-geweer. Na het overlijden van haar man en kind is ze ervan overtuigd dat ze moet blijven bouwen aan haar huis om de geesten te weerhouden haar ook te doden.

Het huis bestaat echt en kan je gaan bewonderen in de Californische stad San Jose. Gedurende 38 jaar is er gebouwd aan de woning, grotendeels dus door het bijgeloof van de eigenares. Je zou er zo'n 160 kamers vinden, waarvan 40 slaapkamers. Sarah Winchester stierf in 1922, want wie weet hoe groot het huis zou geworden zijn als ze nog wat langer had geleefd.

9. Home Again (14 februari)

Romantische komedie - VS - met Reese Witherspoon & Michael Sheen - 98 minuten

Sinds Little Big Lies is Reese Witherspoon weer helemaal hot, en je kan haar deze maand ook in de bioscoop aan het werk zien. Of het de moeite is moet je zelf ontdekken, maar echt goed scoort de film helaas niet. Het verhaal gaat over de onlangs gescheiden Alice, die met haar twee dochters terugkeert naar Los Angeles.

Ze ontmoet drie jonge filmmakers die een plek zoeken om te verblijven, en dus besluit Alice om ze in huis te nemen. Maar dat pakt anders uit wanneer haar ex-man ineens weer opduikt. Misschien niet noodzakelijk de moeite om deze in de bioscoop te gaan bekijken, maar we blijven natuurlijk fan van Reese Witherspoon.

10. The 15:17 to Paris (14 februari)

Drama - VS - met Judy Greer & Jenna Fischer

In de zomer van 2015 voorkwamen enkele militairen een gruwelijke terroristische aanslag op een Thalys-trein die vanuit Amsterdam onderweg was naar Parijs. Clint Eastwood maakte er meteen een film over. Een positief verhaal over echte helden. Helaas zou het enkele maanden later minder goed aflopen wanneer terroristen er wel in slaagden om tot in Parijs te geraken en een bloedbad aanrichtten in onder andere de concertzaal de Bataclan.

Een actuele film dus, over een nieuwsfeit dat we ons nog allemaal herinneren. Opvallend is dat er geen bekende acteurs werden gekozen om de rol van de helden te spelen. Het zijn namelijk de echte militairen die zichzelf spelen, ook al hebben ze totaal geen acteerervaring. Tussen de bekendere acteurs zien we nog een interessante naam die we met plezier terugzien: Jenna Fischer. Vooral fans van de Amerikaanse versie van The Office zullen haar nog wel herkennen.

11. Phantom Thread (14 februari)

Drama - VS - met Daniel Day-Lewis & Lesley Manville - 130 minuten

Tijd voor één van de grote favorieten op de Oscars. Phantom Thread is voor zes beeldjes genomineerd, waaronder de belangrijkste voor de beste film van het jaar. Maar ook de hoofdrolspelers, Daniel Day-Lewis en Lesley Manville, maken kans op de bekroning voor beste acteur en actrice. Dan heb je met een topfilm te maken. Eén van de concurrenten dus voor de slokop onder de nominaties: The Shape of Water.

Het verhaal: n het naoorlogse Londen bevindt een kleermaker, Reynolds Woodcock, zich samen met z'n zus in het centrum van de Britse mode-industrie. Ze maken kleren voor de koninklijke familie en andere edele figuren. Vrouwen bieden de kleermaker inspiratie en plezier, maar ze vertrekken ook snel weer. Tot hij Alma ontmoet, een jonge vrouw die als een soort muze snel het middelpunt van zijn leven wordt.

12. Charlie en Hannah gaan uit (14/02)

Drama/komedie - België - met Evelien Bosmans & Daphne Wellens - 75 minuten

Er is deze maand ook een Vlaamse film die er anders uitziet dan we gewend zijn. Regisseur Bert Scholiers was voor deze film al bekend als schrijver van scenario's. Deze film vertelt het verhaal van hippe twintigers die in het moderne stadsleven uitgaan, studeren, flirten, seks hebben en veel drank gebruiken.

Zullen we hier een invloed van Woody Allen in terugvinden? De scènes worden in fotografisch zwartwit getoond. En in de hoofdrollen herkennen we onder andere Evelien Bosmans en Daphne Wellens. De film sloot Film Fest Gent vorig jaar af.

13. Den Of Thieves (21 februari)

Actiefilm - VS - met Gerard Butler & Lewis Tan - 140 minuten

Voor wie het iets minder artistiek mag zijn, is er een actiefilm met Gerard Butler. Big Nick leidt een groep corrupte agenten in Los Angeles. De politie is er nog meedogenlozer dan de criminelen zelf. Wanneer hij hoort dat een legendarische dief Merrimen van plan is om de grootste overval ooit uit te voeren, weet hij in het team van de crimineel de zwakste schakel te overtuigen om informant te worden.

Om zich voor te bereiden voert Merrimen een aantal overvallen uit, waarbij hij de politie telkens een stap voor is. Ondertussen vallen er steeds meer doden in aanloop naar de meest onwaarschijnlijke overval op de Federal Reserve Bank.

14. Stronger (21 februari)

Biografisch drama - VS - met Jake Gyllenhaal & Clancy Brown - 116 minuten

Eentje die ernaast heeft gegrepen tijdens de nominaties van de Oscars, maar die net als The 15:17 to Paris bewijst hoe kort op de bal filmmakers tegenwoordig spelen. In april 2013 wordt de marathon van Boston door een drama ontsierd. Een bom ontploft in de massa die de lopers staat toe te juichen.

Jeff, gespeeld door Jake Gyllenhaal, verliest beide benen bij de explosie. Hij helpt de politie om één van de daders te identificeren, maar de echte strijd begint pas daarna. Hij moet revalideren en z'n relatie wordt danig op de proef gesteld. Zal Jeff zijn trauma kunnen overwinnen?

15. Red Sparrow (28 februari)

Thriller - VS - met Jennifer Lawrence & Matthias Schoenaerts

Matthias Schoenaerts blijft goed bezig, want in deze film schittert hij naast niemand minder dan Jennifer Lawrence. De populaire actrice speelt Dominika Egorova, een vrouw die tegen haar wil wordt gerekruteerd om voor de Russische geheime diensten informatie in te winnen over hun Amerikaanse tegenhangers. Alle middelen zijn toegestaan, en zo moet ze CIA-agent Nathaniel Nash verleiden. Plots wordt ze zelf door de CIA ingezet om een verrader in Washington te vinden.

Schoenaerts speelt de nonkel die Egorova naar de spionnenschool stuurt. Ook interessant om weten: de regisseur van de film, Francis Lawrence (geen familie van Jennifer), heeft drie van de vier films van The Hunger Games gemaakt. Het is voor J-Law dus een reünie. En wij zijn fier dat daar een Belg mag deel van uitmaken.

Maar eerst nog de Oscar-favoriet ...

The Shape of Water (31 januari)

Drama - VS - met Sally Hawkins & Michael Shannon - 119 minuten

Voor we aan al dat lekkers beginnen, komt deze week op de laatste dag van januari nog de grootste winnaar van de Oscar-nominaties in onze zalen. The Shape of Water haalde liefst 13 nominaties binnen, waaronder die voor de beste film. Sally Hawkins kan ook het beeldje voor de beste actrice wegkapen. En regisseur Guillermo del Toro is kanshebber in zijn vakgebied. Afwachten of de favoriet het waarmaakt, of we net zoals vorig jaar een verrassing krijgen (tenminste als ze het juiste kaartje voorlezen).

Het verhaal gaat over de schoonmaakster Elise die in 1962, tijdens de Koude Oorlog, een visachtig schepsel vindt waarvoor ze snel empathie voelt. Het wezen is het laatste in zijn soort en wordt door de overheid bestudeerd om eventueel in het leger of in de ruimtevaart te worden ingezet. Wie er absoluut niets over mogen weten, dat zijn natuurlijk de Russen. Elisa wil het wezen echter helpen ontsnappen uit het laboratorium.

Lees meer

Dit al gelezen?