Het vierde seizoen van The Bridge is momenteel erg populair bij illegale downloads, aldus de Belgian Entertainment Association.

Illegaal series en films downloaden? Opgelet, de Belgische filmsector neemt je beet met valse ondertitels

24 januari 2018

Als je al eens een serie of een film illegaal downloadt, dan zou je halverwege de uitzending wel eens voor een verrassing kunnen te komen staan. De Nederlandstalige ondertitels komen dan plots niet meer overeen met wat er gezegd wordt. Een grapje van de Belgische filmsector, zo blijkt, om illegale downloaders op de zenuwen te werken.

De valse ondertitels circuleren al in enkele films. In The Hitman's Bodyguard bijvoorbeeld, zie je Samuel L. Jackson plotseling de kijker aanspreken. Ook in Logan Lucky en The Foreigner brengen de ondertitels een boodschap voor illegale downloaders. In enkele weken tijd zijn zo al 10.000 kijkers 'beetgenomen'. Volgens de Belgian Entertainment Association (BEA), dat de ondertitels verspreidde, voelen kijkers zich niet alleen op heterdaad betrapt, ze kunnen er ook door beseffen dat illegale downloads niet altijd hetzelfde zijn als het echte kwaliteitsproduct.

Wereldwijd zijn illegale downloads een groot probleem, maar ook in een kleiner land als België blijft dit niet zonder gevolgen. "Ook hier komen heel wat jobs in het gedrang en moeten we dit gedrag aanpakken", zegt Pieters Swaelens, algemeen directeur van BEA, in een statement. Vroeger waren het overigens vooral de Amerikaanse kaskrakers die illegaal bekeken werden, maar vandaag staan er geen grenzen meer op. Momenteel zou het vierde en laatste seizoen van The Bridge heel populair zijn op illegale sites in België, en ook de Disney-film Coco staat hoog genoteerd.

Ministers moeten ingrijpen

De actie met de valse ondertitels werd in stilte gelanceerd tijdens de feestdagen. De kerstperiode is immers een tijd met veel topfilms en bijgevolg ook veel bioscoopgangers. Dat staat tegenwoordig dus gelijk met veel illegale downloads, en dat was het ideale moment om in de tegenaanval te gaan.

Aan de actie werkten ook veel mensen uit de Belgische filmsector mee. Regisseur Michaël R. Roskam stelt dat de bevoegde ministers iets moeten ondernemen, want anders zullen we in Vlaanderen binnenkort enkel nog buitenlandse producties kunnen zien. De Vlaamse audiovisuele sector kan volgens hem tenonder gaan aan illegale downloads. "Wij vragen zowel het publiek als de overheid om samen piraterij te stoppen als we nog producties van eigen bodem willen kijken. It takes 3 to tango."

Lees meer

Dit al gelezen?