Daags na verlaging terreurniveau slaat Interpol alarm: vrachtwagen met 33.500 liter chemicaliën gestolen in ons land

23 januari 2018

Het dreigingsniveau is nog maar één dag van drie naar twee verlaagd en nu al slaat Interpol alarm. Reden: in ons land is vrachtwagen met 33.500 liter chemicaliën gestolen. Meer bepaald in het West-Vlaamse Zedelgem. Het zou mogelijks gaan om chemicaliën waarmee explosieven zouden kunnen worden gemaakt, al is dat laatste lang niet zeker. Maar het parket van Brugge bevestigt de diefstal wel. Interpol heeft Europese politiediensten in heel Europa gewaarschuwd extra waakzaam te zijn, zeker aan grensposten. 

Er is momenteel in heel Europa een grote klopjacht aan de gang naar een gestolen vrachtwagen met 33.500 liter chemicaliën. Dat melden Britse, Spaanse en Italiaanse media. Er is op dit moment echter geen aanwijzing dat het chemisch product kan worden gebruikt voor de aanmaak van explosieven, klinkt het.

Het parket van Brugge en de federale politie bevestigen de onrustwekkende diefstal, maar melden wel dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn dat iemand wapens zou willen produceren.

"Op dit ogenblik zijn er geen aanwijzingen dat het chemisch product kan gebruikt worden voor de aanmaak van explosieven. De zaak wordt uiteraard nog verder onderzocht", klinkt het bij het parket. Dat melden de kranten van De Persgroep.

Ongevaarlijke inhoud

De nummerplaat van het voertuig is 1-QEB-708. Het is natuurlijk goed mogelijk dat de dieven de kentekenplaat verwisseld hebben om veiliger de grens te kunnen oversteken.

Internationale media melden dat Interpol alle Europese politiediensten gewaarschuwd heeft. Interpol heeft dat zelf nog niet gevestigd. Ook wordt nu al gespeculeerd over het gestolen goedje in de vrachtwagen. Volgens Spaanse media zou het om radiacid gaan, maar dat ontkent Interpol nu. Interpol laat in een reactie weten geen alarm te hebben gegeven.

Zaakvoerder Nick Verleye van transportbedrijf waarvan de oplegger gestolen werd, reageert in de kranten van Het Mediahuis dat de tankwagen een onschuldig oliezuur bevat. Het product wordt gebruikt om allerlei soorten zeep te maken. Verleye zegt dat hij onmiddellijk toen hij de diefstal vaststelde, de politie heeft verwittigd en hen alle gegevens over de lading en de bestemming ervan heeft meegedeeld.

Lees meer

Dit al gelezen?