Code oranje in bijna heel Vlaanderen: windstoten tot 105 per uur

18 januari 2018

In bijna heel Vlaanderen, behalve Vlaams-Brabant, is sinds 5 uur vanochtend code oranje van kracht. Momenteel trekt er een storm over ons land. Er wordt regen verwacht en het KMI meet windstoten tussen 90 en 105 kilometer per uur. Ondertussen is het noodnummer 1722 ook bezet.

De zwaarste windstoten worden verwacht in het westen en de streken nabij de Nederlandse en Duitse grens. Daar geldt dan ook code oranje.

Met de zware rukwinden is het momenteel geen lachertje om je tegen de wind in voort te bewegen. Het KMI waarschuwt ook dat er bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken en woningen grote schade kunnen oplopen.

Rest van het land code geel

In Vlaams-Brabant, Wallonië en Brussel geldt code geel. Volgens het KMI is het daar moeilijk om met een open paraplu over straat te lopen. Ook kunnen grote takken van bomen helemaal in beweging komen, kunnen er kleinere bomen omwaaien en kan er lichte schade aangebracht worden aan woningen door bijvoorbeeld verschoven dakpannen en/of beschadigde schoorstenen.

Sinds middernacht is het noodnummer 1722 geactiveerd door de FOD Binnenlandse Zaken. Je kan er terecht om schade of wateroverlast te melden. Veel steden en gemeenten nemen ook maatregelen.

Beperkte problemen

Brussels Airport meldt dat er op de luchthaven van Zaventem geen problemen zijn ondanks de felle storm. In Zeeland staat momenteel windkracht 10, dat is zeer zware storm. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS. Ook zijn de parken in Antwerpen gesloten en blijft kleuterschool De Vlinderboom in Borgerhout dicht.

Op vraag van Nederland, waar de storm wat heviger woedt, zijn de hogesnelheidstreinen die uit Nederland komen, ter hoogte van de Belgisch-Nederlands grens, omgeleid naar de klassieke spoorlijn in plaats van het hogesnelheidsspoor.

"Het is een maatregel die wel vaker genomen wordt bij stormweer", zegt Frédéric Petit van Infrabel aan de VRT.

Vanochtend is op de E40 ook een boom omgewaaid ter hoogte van Nevele, richting Gent. De boom is ondertussen verwijderd en heeft geen files veroorzaakt.

Rode Kruis geeft tips

Volgens het Rode Kruis zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om het veilig te houden.

  • Bereid jezelf goed voor. Check of dakpannen en dakgoten goed vastzitten. Zorg dat tuinmeubilair goed is opgeborgen, rolluiken en zonneschermen goed gesloten zijn. Haal alvast boodschappen in huis.
  • Parkeer je voertuig veilig. Je auto parkeer je best uit de buurt van bomen, je fiets maak je best goed vast.
  • Zorg voor je buren. Als je alvast boodschappen doet, check dan of je voor je oude buurvrouw iets kan meebrengen en of zij ook goed voorbereid is.
  • Toch naar buiten. Als je met de fiets gaat, pomp dan je banden goed op en doe strakke regenkledij aan. Ga je met de auto, verminder dan je snelheid en houd je stuur met 2 handen vast. Als je met het opbaar vervoer gaat, houd dan rekening met lange wachttijden.

Het koelt af

Na de middag zal de wind in kracht afnemen. De regenzone sleept nog tijdelijk over het zuidoosten van het land. Daarna krijgen we enkele opklaringen, maar er zullen nog winterse buien volgen op de Ardense Hoogten met kans op een donderslag. De maxima lagen vanochtend tussen 4 en 11 graden. In de loop van de dag zal het enkele graden afkoelen.

Vannacht krijgen we eerst buien en winterse buien over ons heen, daarna wordt het droog met minima rond het vriespunt. Voor vrijdag en zaterdag voorspelt het KMI fris weer met soms winterse buien maxima tussen 0 en 6 graden. Vanaf zondag wordt het zachter, zo’n 10 graden, maar het zal wel regenen.

Enkele beelden uit België en Nederland:

Lees meer

Dit al gelezen?