© epa

Merkel kan vier jaar verder: akkoord over coalitie in Duitsland

12 januari 2018

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) en SPD-leider Martin Schulz hebben na 24 uur onafgebroken onderhandelen aan een eind van een hele week gesprekken dan toch een principe-akkoord bereikt voor een coalitie. 

In het principe-akkoord staat onder meer dat Duitsland in nauwe samenwerking met Frankrijk de eurozone gaat versterken. De onderhandelaars zijn overeengekomen om "specifieke begrotingsmiddelen" te besteden aan de stabilisatie van de eurozone.

De partijen willen daarnaast de export van wapens verder beperken en aan strengere regels binden. Een ander streven is om het land tegen 2030 voor 65 procent te voorzien van duurzame energie. En ook opvallend: om het aantal vluchtelingen dat wordt opgenomen jaarlijks niet over de 200.000 te laten gaan.

De partijleiders willen nu formeel gaan onderhandelen over het vormen van een nieuwe coalitie. Leden van de SPD moeten zich nog uitspreken over het starten van formele coalitieonderhandelingen. Dat gebeurt naar verwachting op 21 januari, maar dat lijkt vooral een formaliteit.

Of niet? De uitkomst van die raadpleging staat niet vast, stellen waarnemers en in de SPD is veel weerstand tegen verlenging van de coalitie, omdat de sociaaldemocraten bij de verkiezingen in september een flinke nederlaag leden.

28 pagina’s

De partijen zaten afgelopen dagen al om de tafel voor de verkennende gesprekken. Daar moest uit blijken of voldoende pijnpunten konden worden weggenomen om verder te praten. De laatste ronde begon donderdagochtend.

De doorbraak kwam in de loop van de ochtend. De sociaaldemocraten (SPD) en de christendemocratische CDU/CSU slaagden erin een basis te leggen voor de verdere onderhandelingen. De partijleiders presenteerden een conceptversie van het 28 pagina's tellend onderhandelingsresultaat aan partijgenoten.

Bondskanselier Merkel onderhandelde na de verkiezingen aanvankelijk met de liberale FDP en de Groenen, maar dat liep op niets uit. De SPD wilde na een verkiezingsnederlaag eigenlijk oppositie voeren, maar stemde in november uiteindelijk toch in met overleg.

Op elkaar aangewezen

CDU, CSU en SPD zijn min of meer op elkaar aangewezen. De partijen, die bij de verkiezingen van 24 september verlies leden, regeerden de afgelopen jaren ook samen. Uit peilingen blijkt dat de Duitsers ervan uitgaan dat de zogeheten Grote Coalitie er opnieuw komt.

SPD-leider Schulz zegt dat de verkennende besprekingen over de vorming van een nieuwe Duitse regering spannend en turbulent zijn verlopen. Over de uitkomst is hij wel tevreden. "Ik denk dat we uitstekende resultaten hebben geboekt", zei hij op de gezamenlijke persconferentie met CDU-leider Merkel en CSU-leider Seehofer.

Lees meer

Dit al gelezen?