© Getty Images

Mannelijke zeeschildpadden sterven uit en klimaatopwarming is de schuldige

9 januari 2018

De temperatuur van het zeewater bepaalt met welk geslacht de schildpadden geboren worden. En dat is een probleem, want de klimaatopwarming zorgt ervoor dat de mannelijke zeeschildpadden in het Australische Great Barrier Reef met uitsterven bedreigd worden. 

Het Great Barrier Reef heeft het al langer lastig met de opwarming van de aarde. Koralen verbleken zienderogen en sterven af, maar ook de dieren die leven in het Australische zeewater ondervinden de gevolgen van de klimaatopwarming. Ook andere landen ondervinden helaas al nadelen van de opwarming van de aarde.

Temperatuur bepaalt geslacht

De zeeschildpadden dreigen namelijk uit te sterven, omdat er haast alleen nog maar vrouwelijke schildpadden worden geboren en dat is geen speling van het lot. Schildpadden hebben namelijk geen geslachtschromosomen. Het geslacht van het zeedier wordt bepaald door de omgevingstemperatuur tijdens de incubatieperiode. Een lagere temperatuur zorgt voor mannelijke schildpadden, een hogere temperatuur zorgt voor vrouwtjes.

En daar zit het probleem, want door de almaar stijgende temperatuur van het zeewater, worden er almaar meer vrouwtjes geboren. En dat zorgt er natuurlijk voor dat er almaar minder voortplanting kan plaatsvinden aangezien er te weinig mannetjes zijn voor al die vrouwtjesschildpadden, zo blijkt uit een studie van Current Biology.

In sommmige regio's rondom het Great Barrier Reef werden al groepen schildpadden gevonden waarvan 86,8 procent van de groep vrouwelijk was. In het iets koudere zuiden is de populatie 65 tot 69 procent vrouwelijk.

De CEO van het Australische WWF, Dermot O'Gorman, is duidelijk: "Eerst zien we onze koralen massaal verbleken door de klimaatopwarming en nu worden er bijna geen mannelijke schildpadden meer geboren", zo zegt hij in een statement.

Het is nog niet te laat

"Alarmbellen moeten nu echt wel gaan rinkelen. Het is nog niet allemaal verloren voor de populatie van de schildpadden, maar we moeten praktische oplossingen bedenken voor deze zeedieren", zo vult hij nog aan.

Voor de 'onechte karetschildpad', die nu al met uitsterven bedreigd is, is het departement van Queensland al bezig met het zoeken naar oplossingen. Zij experimenteren met schaduwdoeken die ze boven nestjes hangen om zo de nesten koeler te houden en zo meer mannetjes te produceren.

Lees meer

Dit al gelezen?