© epa

Nieuwe doorbraak: Noord-Korea stuurt afvaardiging naar Winterspelen Pyeongchang

9 januari 2018

Het lijkt de goede kant te blijven opgaan in de gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea. Noord-Korea zal volgende maand een afvaardiging sturen naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang (Zuid-Korea) is overeengekomen. De deelname van Noord-Koreaanse atleten is bijzonder, want officieel zijn de landen nog met elkaar in oorlog.

In Panmunjom zijn de gesprekken begonnen tussen Noord- en Zuid-Korea. Het is van december 2015 geleden dat de twee Koreaanse landen nog officieel met elkaar praten. Het voornaamste onderwerp op de agenda was deelname van Noord-Korea aan de Winterspelen in februari.

"Noord-Korea heeft voorgesteld om met een grote delegatie te komen naar de Spelen. Het gaat om leden van het nationaal olympisch comité, atleten, fans, kunstenaars, toezichthouders, een taekwondo demonstratieteam en journalisten", zei de Noord-Koreaanse viceminister van Eenwording Chun Hae-sung.

Eerder liet minister voor Eenwording, Cho Myong-gyon, die namens de Zuid-Koreaanse delegatie het woord voert, al weten kalm het gesprek aan te gaan en de zaken niet te overhaasten. "Vandaag zullen we de dialoog aangaan om deelname van Noord-Korea aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang en de Paralympische Spelen te bespreken, evenals de verbetering van de inter-Koreaanse relaties."

Cho heeft ook een voorstel voor om familieleden te herenigen. De delegatie werd vlak voor de gedemilitariseerde zone opgewacht door een aantal opgetogen Zuid-Koreanen. Ze zwaaiden met vlaggen, waaronder die van een herenigd Korea.

Bijzonder

De deelname van Noord-Koreaanse atleten is bijzonder, want officieel zijn de landen nog met elkaar in oorlog. De Spelen zijn volgende maand in Zuid-Korea. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zei onlangs graag te willen deelnemen aan het grootste sporttoernooi ter wereld. Hij maakte er (naast allerlei dreigementen aan de Verenigde Staten) zelfs plaats voor in zijn nieuwjaarsspeech. "De deelname van Noord-Korea zou een mooie mogelijkheid zijn om de eenheid van het Koreaanse volk te tonen", aldus Kim. "We wensen dat de Spelen een succes worden."

De deelname van Noord-Korea is ook een wens van organisator Zuid-Korea. Het heeft een grote symbolische waarde voor president Moon van Zuid-Korea. Er zit ook een heel praktische kant aan de deelname van Noord-Korea. Een eventuele aanval op de Spelen is dan klein, zei de Zuid-Koreaanse minister van Sport Do Jong-hwan in november.

Zuid-Korea wil zelfs graag dat sporters uit beide landen gezamenlijk het stadion binnenkomen bij de openingsceremonie. Dat gebeurde voor het laatst bij de Winterspelen van 2006 in Turijn. Toen liep een Noord-Koreaanse kunstschaatser naast een Zuid-Koreaanse kortebaanschaatser het stadion in. Ze droegen de gezamenlijke Koreaanse vlag: een witte vlag met daarop een lichtblauw herenigd Korea.

Achter de schermen wordt momenteel gedebatteerd over de vraag wie de onkosten van de Noord-Koreaanse delegatie gaat betalen. Zowel het IOC als de Zuid-Koreaanse overheid zouden bereid zijn die te betalen, schrijft de Zuid-Koreaanse krant The Hankyoreh, maar of dat te rijmen valt met de strenge sancties die gelden voor Noord-Korea is niet duidelijk.

Lees meer

Dit al gelezen?