© Twitter

Waarom wordt Donald Trump niet geblokkeerd op Twitter?

7 januari 2018

Twitter is niet van plan om Donald Trump te bannen of te censureren. Dat valt af te te leiden uit een mededeling die het bedrijf heeft gedaan op zijn websites. Tweets van wereldleiders en politici, hoe controversieel ook, zijn volgens Twitter belangrijk voor het publieke debat.

Twitter is al heel lang het geliefkoosde communicatiemiddel van Donald Trump om snel korte berichten de wereld in te sturen. Die directe manier wordt gesmaakt door zijn volgers en hielp hem om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen.

Oorlog uitlokken met tweets

Ook als president blijft Trump veel tweeten, al zouden veel tegenstanders dat liever anders zien. Volgen hen zijn Trumps tweets tegen de regels van Twitter omdat ze beledigend en bedreigend zijn en zouden aanzetten tot geweld.

Anderen vrezen dan weer dat zijn uitspraken een oorlog zullen uitlokken. Vooral naar de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un uit Trump regelmatig bedreigingen op Twitter. Zo tweette hij deze week nog dat zijn nucleaire knop groter is dan die van Kim Jun-un.

Discussie ontstaan

Twitter heeft op die kritiek gereageerd met een blogpost. Daarin leggen ze hun standpunt over politieke figuren en wereldleiders op Twitter uit, zonder expliciet Trump te noemen.

Het sociale netwerk vindt dat het beter is om controversiële tweets te laten staan zodat erover kan gediscussieerd worden, dan om ze te verwijderen.

"Publiek debat ontstaan"

"Wereldleiders blokkeren of hun tweets verwijderen zou er voor zorgen dat mensen belangrijke informatie niet kunnen zien en er geen publiek debat kan over ontstaan", schrijft Twitter. "Het zou die leiders ook niet het zwijgen opleggen, maar er gewoon voor zorgen dat er geen discussie kan ontstaan over hun uitspraken."

"We willen van Twitter de beste plaats maken om vrij te discussiëren over alles wat er toe doet. Volgens ons is dat de beste manier om de maatschappij te helpen", gaan ze verder.

Kan Twitter zonder Trump?

Critici zien in de manier waarop Twitter omgaat met Donald Trump echter een heel andere reden. Volgens hen heeft het sociale netwerk maar al te graag dat de Amerikaanse president hen gebruikt voor zijn controversiële uitspraken. Dat levert hen namelijk onbetaalbare reclame op.

Volgens een onderzoek zou de waarde van bedrijf met maar liefst 2 miljard dollar zakken als Trump zou stoppen met tweeten. "Wij zijn niet afhankelijk van het account van één iemand", ontkent Twitter die beschuldigingen.

Lees meer

Dit al gelezen?