© iStock

Tienermoeders betalen binnenkort laagste tarief voor kinderopvang

6 januari 2018

Minderjarige meisjes die mama worden, krijgen binnenkort automatisch het laagste tarief voor kinderopvang toegekend. Tot voor kort werd het tarief voor kinderopvang gebaseerd op het loon van de ouders van de tienermoeder.

Het aantal tienermoeders in Vlaanderen daalt sinds enkele jaren. Zo waren er in 2014 nog 882 moeders die jonger dan 20 waren en in 2015 waren dat er nog 843. Maar veelal komen tienermoeders uit een gezin met een lager inkomen, waardoor de kosten vaak zwaar doorwegen.

Daarom hebben de Vlaamse meerderheidspartijen Open Vld, CD&V en N-VA een voorstel ingediend in het Vlaams parlement om minderjarige moeders automatisch het laatste tarief in de kinderopvang toe te kennen, dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Berekend op loon (groot)ouders

"Minderjarige mama's kunnen geen contract afsluiten met een kinderopvang, maar hun ouders wel", zegt Freya Saeys van Open Vld. "Omdat hun ouders dat wel kunnen, wordt het tarief voor de kinderopvang gebaseerd op hun loon en dat valt vaak duur uit."

Het laagste tarief van 5,15 euro per uur wordt dan ook binnenkort automatisch aan tienermoeders toegekend. Het voorstel is ingediend in het Vlaams parlement en wordt later deze maand besproken in de commissie Welzijn.

Lees meer

Dit al gelezen?