© iStock

Daarom vieren wij Driekoningen met een boon in de taart

6 januari 2018

Kindje Jezus werd geboren op 25 december, maar op 6 januari kreeg hij hoog bezoek van drie koningen die 'de Messias' wilden aanschouwen met hun eigen ogen. Tweeduizendachttien jaar later vieren we Driekoningen nog steeds, met taart en bonen. Maar waar komt die traditie vandaan?

De drie wijzen uit het Oosten zagen kort na de geboorte van Jezus een ster schitteren. Caspar, Melchior en Balthasar volgden de heldere ster en belandden in Bethlehem. waar ze Jezus ontmoetten. Ze gaven de baby goud, wierook en mirre cadeau. Dat is het verhaal van Driekoningen.

Zingen

Kinderen gaan op deze dag zingen van deur tot deur, vaak met een ster in de hand, om centjes of snoepjes in te zamelen. Het meest bekende liedje dat dan wordt gezongen, gaat als volgt:

Driekoningen, driekoningen,Geef mij een nieuwe hoed,Mijnen ouwe is versleten,Ons moeder mag het niet weten,

Ons vader heeft het geld op de rooster geteld.

Taart

Maar er wordt ook taart gegeten waar ook een boon zit in verstopt. In onze regio's eten we traditioneel een soort frangipane-taart. Meer in het zuiden eten ze een driekoningenbrood. Dat is een soort brioche met gekonfijt fruit, suiker en oranjebloesem-aroma.

De taart (of het brood) wordt in gelijke delen gesneden en diegene die het stuk heeft met de boon in, mag zichzelf kronen tot koning of koningin van de dag. In bepaalde regio's is het zelfs de traditie dat de koning ook nog een koning(in) mag kiezen om aan zijn of haar zijde te staan door die persoon een kus te geven.

Vruchtbaarheid

Het is door de Germanen dat we nu een boon in onze taart terugvinden als het Driekoningen is. Bij hen is de boon een symbool van vruchtbaarheid en dat zie je eigenlijk nog altijd in onze maatschappij terug. Denk maar aan de suikerbonen die we geven bij de geboorte van een baby.

Vroeger werd een gewone tuinboon in de taart verstopt, maar ondertussen is dat veranderd naar porseleinen of plastieken figuurtjes in alle maten en vormen.

Als je trouwens heel traditioneel wil zijn, snij dan de taart in een stukje meer dan het aantal personen waaronder je de taart wil verdelen. Dat werd vroeger zo gedaan, voor het geval er een minderbedeeld persoon zou langs komen.

Lees meer

Dit al gelezen?