Om 2017 helemaal af te ronden laten we je ook nog graag deze 21 nummers uit december horen

1 januari 2018

In januari zijn we begonnen met elke maand op een rijtje te zetten welk nieuw singlemateriaal er uitkwam. Op een enkele uitzondering na kwamen we op een vijftigtal nummers per maand uit. Als je die nu na elkaar luistert, heb je een mooie dwarsdoorsnede van het muzikale jaar 2017. Maar laten we december niet vergeten. Traditioneel een maand waarin de muzieksector in winterslaap gaat en dat is nu niet anders. Maar deze 21 nummers willen we je niet onthouden.

1. The Streets - Sometimes I Hate My Friends More Than My Enemies

The Streets zijn terug, nu echt! Na een afwezigheid van zes jaar begon Mike Skinner het blijkbaar toch allemaal te missen en dus besloot hij om The Streets terug van stal te halen en meteen een tournee in te plannen. Die tournee gaat voorlopig wel alleen maar door in het Verenigd Koninkrijk, maar het feit dat er nu ook twee nieuwe nummers zijn opgedoken op Spotify wil misschien toch wel zeggen dat de reünie van The Streets een langetermijnplan wordt. Op de festivals volgende zomer, misschien?

2. Camila Cabello - Real Friends

Ook Camila Cabello is op zoek naar nieuwe vrienden. Cabello maakte ook deel uit van de meidengroep Fifth Harmony waarmee ze twee platen uitbracht. In november 2016 kondigde ze daar haar vertrek aan om een solocarrière na te jagen en dat lukt sindsdien meer dan aardig. Net na haar vertrek had ze een hitsingle met de rapper Machine Gun Kelly en sindsdien bracht ze nog singles uit met Pitbull en Major Lazer en Quavo (Know No Better, dat kent iedereen).

En nu staat ze echt solo op de kaart, want Havana werd een grote hit in verschillende landen (nr. 3 bij ons) en een volgende single is alweer onderweg. Deze Real Friends - dat volgens de geruchten over Fifth Harmony gaat - staat op haar debuutalbum 'Camila' dat op 12 januari uitkomt.

3. Portugal, The Man - Cheer Up

Net als Camila Cabello staat ook deze Portugal, The Man op de soundtrack van de film Bright. Volgens Netflix is Bright, de film met Will Smith, al elf miljoen keer bekeken in de eerste drie dagen na de release, alleen al in Amerika. Dat kan goed nieuws betekenen voor artiesten als Logic, Bastille, Rag 'n' Bone Man, Camila Cabello, Future, Migos en Marshmello of kortom: iedereen die hip is in het muzieklandschap van 2017-2018. Zij hebben allemaal een plaatsje veroverd op de soundtrack van de film en het feit dat ook Portugal, The Man om een nummer gevraagd is, zegt dus ook veel.

Portugal, The Man scoorde hun eerste hitparadesucces in 2017 met Feel It Still hoewel ze op dat moment toch ook al negen (!) platen hadden. Met 'Woodstock' (2017) lijkt de groep een andere weg te zijn ingeslagen, een weg die hen voorlopig geen windeieren heeft gelegd.

4. Lily Allen feat. Giggs - Trigger Bang

Moesten The Streets er niet geweest zijn, Lily Allen had voor de meest onverwachte comeback gezorgd. Lily Allen zocht voor deze nieuwe single - haar eerste sinds 2014 - het gezelschap op voor de Amerikaanse rapper Giggs en beide klinken ze meer relaxter dan ooit. Het gevaar van nummers die rond de eindejaarsperiode uitkomen - deze kwam uit op 12 december - is dat ze wat over het hoofd gezien worden, maar van deze weten we 't zeker: we gaan 'm vaak horen in 2018. Overigens, we zijn ook het enige land waarin Trigger Bang al in een hitparade heeft gestaan, ook al was het dan maar onze Ultratip, de hitparade voor nummers die komen aanstormen voor de Ultratop.

5. L.A. Salami - Generation (L)ost

Generation (L)ost zou weleens de doorbraak kunnen betekenen voor L.A. Salami, de singer-songwriter die in 2012 nog het voorprogramma van Lianne La Havas deed, maar in april al zijn tweede album uitbracht. Generation (L)ost ligt makkelijk in het oor én heeft een boodschap voor de jeugd van tegenwoordig. "They say it's hopeless/but I'm still here", klinkt het. Knoop het goed in je oren.

6. Anne-Marie - Then

Eentje die goed bezig is, maar nog geen debuutplaat uit heeft, is Anne-Marie. De Britse heeft al een handvol hitsingles gescoord, waaronder eentje met Rudimental en eentje met Clean Bandit, maar begint ook meer en meer op eigen benen te staan. Toen ze onlangs te gast was in The Voice Van Vlaanderen beloofde ze Sean dat haar debuutplaat er in 2018 zou komen.

7. Billie Eilish feat. Vince Staples - &burn

Mogen we eventjes de aandacht voor Billie Eilish, want degene die je de show hoort stelen naast Vince Staples (!) is amper zestien jaar. Zij zou wel eens de volgende kunnen zijn die het helemaal gaat maken. Ze groeide op in Los Angeles in een familie vol acteurs en muzikanten en ze kreeg thuis privéonderwijs. Op haar achtste zat ze bij een kinderkoor en op haar elfde al begon ze haar eigen nummers te schrijven. Toen ze haar eerste single in 2016 op Soundcloud postte ging die meteen viraal. Er werd een video bij het nummer gemaakt en sindsdien is ze vertrokken. Deze samenwerking met Vince Staples staat op haar nieuwste EP (uit sinds augustus) 'Don't Smile At Me.'

Op vrijdag 23 februari staat Billie Eilish in de Botanique. De vraag naar tickets was zo overweldigend dat de geplande zaal al snel vol stak en het concert verplaatst is naar de Orangerie, de grootste zaal van Botanique. In dezelfde zaal speelden ooit bijvoorbeeld Kaiser Chiefs, London Grammar, Jake Bugg en zelfs ooit - een aardigheidje - Prince, drie keer op één dag.

8. Peace - From Under Liquid Glass

Dit is de eerste nieuwe single van Peace sinds 2015 en het is een belangrijke, want de band schreef de single ter ondersteuning van MQ Mental Health, te vergelijken met onze Te Gek?!-campagne. Frontman Harry Koisser verklaarde dat hij het nummer schreef in zijn zwaarste lente in tijden, in een periode waarin hij zelf met zijn mentale welzijn worstelde.

9. Iggy Pop & Jarvis Cocker - Red Right Hand

Iggy Pop en Jarvis Cocker (van Pulp) sloegen dan weer de handen in elkaar voor een geheel ander doel: zij coverde de überklasslieker Red Right Hand van Nick Cave & The Bad Seeds voor het nieuwe seizoen van de puike reeks Peaky Blinders (sinds 21 december op Netflix). Red Right Hand is al sinds het begin van de reeks de begingeneriek van Peaky Blinders en diverse nummers van Nick Cave & The Bad Seeds sieren de soundtrack.

10. SZA & Calvin Harris - The Weekend (Funk Wav Remix)

2017 was ook het jaar waarin Calvin Harris begon door te krijgen dat EDM misschien niet het muziekgenre is dat hij tot in de eeuwigheid zou willen maken. De mainstream staat tegenwoordig meer open voor vrouwelijke popsterren én voor funk en Calvin Harris heeft de twee samengevoegd door met SZA samen te werken en haar The Weekend van een Bruno Mars-vibe te voorzien. The Weekend was al een oké nummer en nu is het nog veel beter.

11. Galantis - Tell Me You Love Me

Het Zweedse duo Galantis heeft af en toe een goed moment, Tell Me You Love Me - een samenwerking met de jonge producer Throttle - is er zo eentje. Throttle was al langer een fan van Galantis en de Zweden roken een hit: de ideale combinatie dus.

12. Moby - Like A Motherless Child

De laatste jaren is Moby productiever geweest dan ooit tevoren. Onder de naam Moby & The Void Pacific Choir bracht hij in 2015 een EP uit en in 2016 en 2017 telkens een album. Op die plaat maakte hij zich boos op Trump en op de algehele toestand van de wereld.

Goed spul, toch is het pas nu hij weer onder de naam Moby (zonder achtervoegsel) naar buiten komt dat de wereld weer echt zijn oren spitst. Er volgt ook een geheel nieuw album. Dat heet 'Everything Was Beautiful, And Nothing Hurt' en zal in de (digitale) platenwinkels liggen vanaf 2 maart.

13. Pale Waves - My Obsession

We zullen het je niet kwalijk nemen als je denkt dat Pale Waves nogal op The 1975 lijkt. Het was namelijk Matty Healy van diezelfde The 1975 die hun eerste twee singles co-produceerde en de band mee op tournee nam. Pale Waves is het nieuwste indie snoepje, BBC heeft hen opgenomen in hun BBC Sound Of 2018 en ze stonden al op de cover van het Britse muziekmagazine NME. Momenteel werkt de groep aan een debuutplaat met naar eigen zeggen daarop alleen maar "songs that will make people cry." Een eerste EP komt er begin 2018 aan.

Op 4 februari is de band te zien in het Gentse NEST.

14. Alice Cooper - The Sound Of A

The Sound Of A staat op 'Paranormal', de plaat die Alice Cooper in 2017 uitbracht. 'Paranormal' was zijn 27e album (!) en hoewel het helemaal onder de radar is gezwommen werd het onder fans behoorlijk goed onthaald. The Sound Of A was hierbij de meest laaiend enthousiaste track en dat hoeft ook niet te verbazen, want naar verluidt was het het allereerste nummer dat Alice Cooper ooit schreef, in 1968. Het heeft dus best wat rijpingstijd gehad.

15. Father John Misty - Leaving L.A.

Hij wordt soms vergeleken met Nick Cave. Dat horen we niet, maar feit is dat Father John Misty - echte naam: Josh Tillman - de dingen anders wil aanpakken. Op 22 juli 2016 wandelde hij tijdens zijn set op een festival in Camden, New Jersey al na twintig van de vijftig ingeplande vijftig minuten het podium af. Hij kwam terug en stak een tirade af over hoe entertainment ons dom maakt. Uiteindelijk koelde hij af en speelde hij deze Leaving L.A., een nummer van maar liefst dertien minuten waarvoor hij nu een officiële video heeft uitgebracht.

The War On Drugs heeft vorig jaar bewezen dat het kan, totaal onverwacht scoren met belachelijk lange nummers. Leaving L.A. is alleszins heel erg mooi, maar het zou ons verbazen als Father John Misty nu ook plots een radiohit zou scoren.

16. Naughty Boy feat. Joe Jonas - One Chance To Dance

Veel popmuziek in de maand december en iets in ons zegt dat ook deze samenwerking tussen Naughty Boy en Joe Jonas de radiogolven nog wel zal inpalmen begin 2018. In dit aanstekelijk dingetje zegt Joe Jonas (die tot 2013 met twee van zijn broers Jonas Brothers vormde) dat hij niet geweldig goed kan dansen en al helemaal geen Michael Jackson is, maar dat hij het wel wil proberen.

17. Wouter Hamel - Wiser Now

Wouter Hamel is een beetje de Sioen van Nederland. De Nederlandse singer-songwriter scoort in Nederland, maar wordt op handen gedragen in Japan en Zuid-Korea. Hij begon als jazzartiest nadat hij in 2005 het Nederlands Jazz Vocalisten Concours won. In 2017 bracht hij zijn vijfde album uit, maar in december volgde er alweer een EP. Van jazz is hij doorheen de jaren meer en meer opgeschoven naar regelrechte popmuziek en dat is er op Wiser Now ook aan te horen, maar ook de jazz (de blazers) doen hier opnieuw hun intrede.

18. Flying Horseman - Deep Earth

Het is nu al een aantal jaren - vier platen sinds 2010 - dat Flying Horseman zichzelf presenteert als een fascinerende, maar compleet ongrijpbare groep. Op 26 januari brengen ze hun vijfde album uit, 'Rooms/Ruins' heet dat en het is een plaat die op eerst op het podium bestond en pas dan in de studio zijn vorm gevonden heeft.

De nieuwe single Deep Earth is daarop één van de langste nummers en net wanneer je denkt dat je dat nummer hebt weten te doorgronden, vindt er een tempowisseling plaats waardoor het plots een nieuw nummer van Portishead lijkt te worden. Fascinerend en ongrijpbaar, zeiden we 't al?

19. Marco Z & The Pretty Dead Sea - The Most Beautiful Night

Voor het grote publiek zal Marco Z altijd die van I'm A Bird (2012) blijven, ook al heeft de Limburger sindsdien al veel mooiere dingen gemaakt. Met deze The Most Beautilful Night, één van de twee singles in samenwerking met The Pretty Dead Sea (Elke Smeets), overtreft hij zichzelf. Het is het soort verhaal dat De Kreuners ook vertellen in Nu Of Nooit: het al dan niet toehappen op dat éne moment waarvan je weet dat het je hele leven kan veranderen. In dit nummer is het een maandagavond met de gsm's uitgeschakeld.

20. Frank Vander linden - Ik Dacht Aan Een Vrouw

Dit is nog eens van die zeldzame momenten waarop mensen die de moeite nemen om het hele artikel te lezen een voordeel hebben op diegene die alleen de Spotify-playlist beluisteren, want de nieuwe single van Frank Vander linden is op Spotify nog in geen velden of wegen te bespeuren. Ik Dacht Aan Een Vrouw is een prachtig liedje over een verloren liefde en is de voorloper uit 'Nachtwerk', de tweede volledige soloplaat van het opperhoofd van De Mens dat al zeer binnenkort verschijnt, op 4 januari. Op de releasedag speelt Frank al in Steenokkerzeel, de dagen erop in Attenhoven, Mortsel en Ukkel. De tournee duurt op dit moment tot eind april.

21. S. Carey - Still, Still, Still

En omdat het Nieuwjaar is vandaag krijgen de geduldige lezers zelfs twee nummers extra, want ook de nieuwste release van S. Carey is nog niet op Spotify terug te vinden. Op 25 februari brengt de man die ook deel uitmaakt van de band van Bon Iver zijn derde soloalbum uit, maar hij heeft meteen al laten weten dat dit nummer daar niet op terug te vinden zal zijn. Bij wijze van een gelukkig nieuwjaar of zo. Geniet ervan!

Lees meer

Dit al gelezen?