© epa

Berlijn kiest voor een veiligheidszone voor vrouwen tijdens nieuwjaarsfeesten

30 december 2017

De organisatie achter het grootste nieuwjaarsfeest van Duitsland zorgen dit jaar voor een veiligheidszone voor alle vrouwen. De zone komt er na de massale aanrandingen op het nieuwjaarsfeest in Keulen in 2015.

Een van de grootste nieuwjaarsfeesten in Duitsland vindt plaats in Berlijn, aan de Brandenburger Tor. Elk jaar komen er honderdduizenden feestvierders om het nieuwe jaar in te zetten met vuurwerk, muziek en gezelligheid.

Nadat er op de nieuwjaarsnacht in Keulen zo'n 1.200 vrouwen melding maakten van aanranding en seksuele intimidatie, hebben de organisatoren in Berlijn beslist om een safe zone te bouwen voor vrouwen.

Politie

De veiligheidszone is een tent en daar kunnen vrouwen terecht bij een team van het Duitse Rode Kruis en psychologen.

Mannen zijn er niet welkom en het is de bedoeling dat vrouwen zich in die zone helemaal op hun gemak kunnen voelen. De Berlijnse politie zegt dat vrouwen zeker niet mogen aarzelen om beroep op hen te doen als ze het gevoel krijgen dat er iets mis is. Ook op het Oktoberfest in München werd dit jaar al een gelijkaardige zone ingesteld.

Geen goed idee

Niet iedereen vindt de safe zone een goed initiatief. Volgens critici is de safe zone discriminerend én zal het aanranders niet tegenhouden om hun gangetje te gaan.

Lees meer

Dit al gelezen?