© epa

Harry en Meghan mogen bekende vrienden niet uitnodigen omdat anders Trump kwaad kan worden

26 december 2017

Binnen een aantal maanden stappen prins Harry en Meghan Markle in het huwelijksbootje, en de twee zijn dan ook al volop hun trouw aan het plannen. Harry zou er heel graag twee van zijn goede vrienden bij hebben, maar de Britse regering raadt hem dat ten stelligste af. Harry is namelijk goed bevriend met Barack en Michelle Obama. Maar hen uitnodigen, zou de huidige president van de Verenigde Staten Donald Trump wel eens kwaad kunnen maken.

18 mei 2018 zullen de ogen van heel Groot-Brittannië, en heel de wereld, gericht zijn op het huwelijk van prins Harry en Meghan Markle. De twee hebben nog maar een aantal maanden en zijn dan ook al druk bezig de mooiste dag van hun leven te plannen. Prins Harry zou zo graag zijn goede vrienden Barack en Michelle Obama uitnodigen, maar ze krijgen heel wat tegenkanting van de Britse regering.

Uitnodiging zorgt voor "veel nervositeit"

Prins Harry en de voormalige president van de Verenigde Staten werden goede vrienden tijdens de Invictus Games, een soort Paralympische Spelen in Toronto in het leven geroepen door de prins. De twee bleven nadien ook contact houden met elkaar. Maar Barack Obama en zijn vrouw Michelle zouden ondanks hun goede band met de prins misschien wel eens kunnen gaan ontbreken op de trouw van het jaar. Want de Britse regering heeft Harry afgeraden de ex-president uit te nodigen.

Het zou namelijk slecht kunnen vallen bij de huidige Amerikaanse president Donald Trump dat zijn voorganger wordt uitgenodigd op een trouwfeest van de koninklijke familie voordat hij zelf officieel heeft mogen kennismaken met de Queen. Dat Harry z'n goede vriend er absoluut bij wil hebben, zorgt binnen de regering volgens een bron van de Britse tabloid The Sun voor "veel nervositeit".

"Trump zou heel slecht kunnen reageren als de Obama’s naar een koninklijk huwelijk mogen voor hij nog maar de kans heeft gekregen de Queen te ontmoeten. Er zijn momenteel gesprekken aan de gang en de ministers zullen uiteindelijk moeten beslissen. Als de eerste minister het verbiedt, zal Harry er vrede mee moeten nemen", klinkt het.

Geen staatsaangelegenheid

Maar dat Harry zich bij de beslissing van de regering moet neerleggen, klopt niet. Omdat hij geen troonopvolger is, is zijn huwelijk geen staatsaangelegenheid en heeft de regering maar een ondersteunende en adviserende rol. Als hij Obama er echt bij wil hebben, zal dat zo zijn.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië is echter al een tijdje verzuurd. Dat de Obama's nu een huwelijksuitnodiging zouden krijgen nog voor Donald Trump Queen Elizabeth heeft mogen ontmoeten, zal dat alleen nog maar erger maken.

Lees meer

Dit al gelezen?