Een controller voor PS4 onder de kerstboom? De Nacon Revolution Pro 2 is een goed idee

14 december 2017

Wie een cadeautje voor een gamer zoekt, denkt meteen aan games zelf. Maar een controller kan ook een verrassend leuk idee zijn. Zeker als die een verbetering is tegenover de klassieke PS4-controller. De Nacon Revolution Pro 2 ligt niet alleen veel aangenamer in de hand, hij heeft ook veel functies die handig zullen zijn als je van eSports houdt. Wij hebben hem getest.

Een controller die niet door de mensen van Playstation zelf gemaakt is? En toch mag je deze gerust vertrouwen, want hij heeft officieel het label en de licentie van de spelconsole meegekregen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de controller plots niet compatibel zou blijken. Vorig jaar kwam er al een eerste versie van de controller uit, en die werd flink gesmaakt. De update heeft een paar problemen opgelost en voor ons overstijgt dit exemplaar de originele controller van de PS4. Waarom? Dat leggen we nu even uit.

Zoals Xbox

Laten we beginnen met het uiterlijk. De controller is een pak groter dan de normale PS4-controller. Daardoor lijkt hij meer op de exemplaren van de Xbox One of de Nintendo Switch. Het moet meteen gezegd worden dat hij veel beter in de hand ligt. De kleinere DualShock 4, de controller van je PS4, functioneert ook goed, maar als je deze geprobeerd hebt, ga je je mening een beetje moeten herzien.

Sommige games voelen zelfs lichtelijk anders aan wanneer je met deze controller speelt. We testten hem bijvoorbeeld uit bij het spelen van FIFA 18 en van Project Cars 2. Twee uiteenlopende games die elk andere eigenschappen van een controller vergen. De linkerjoystick ligt niet lineair naast de rechterstick, maar iets hoger. Dat verandert het gevoel tijdens het gamen helemaal.

Je zou denken dat zo'n grote controller vrij zwaar is, maar dat is niet het geval. Daarom zijn zelfs gewichtjes bij de controller geleverd, die je vrij gemakkelijk naar wens kunt bevestigen. Heb je het gevoel dat de controller dus een beetje naar achteren helt, dan is dit een goede oplossing. De knoppen bovenaan de controller zitten iets verder dan je gewend bent, maar daar hebben we geen problemen mee ondervonden. Achteraan zijn ook nog enkele sneltoetsen voorzien.

Kabel (niet draadloos)

Ook verbeterd tegenover het vorige model is de kabel waarmee je de controller aan de (spel)computer bevestigt. Daar hadden wij een jaar geleden wat problemen mee, maar nu is het allemaal veel steviger. Met een simpele click bevestig je de kabel aan de controller. Je hebt die kabel wel nodig, want draadloos spelen gaat niet. Maar gelukkig is het snoer heel lang, zodat je echt wel op een serieuze afstand van je scherm kunt spelen. De draad zelf is ook van een kwaliteit die veel minder snel zal verslijten dan het materiaal dat je gewend bent.

Wat je vooral zal interesseren zijn de prestaties tijdens de besturing. Je kan met de controller dubbel zoveel profielen gebruiken als in de vorige versie: vier in Playstation-modus en vier in PC-modus. Er zitten heel veel opties op die het bestuderen waard zijn, zodat je de controller kan kneden volgens de game die je aan het spelen bent. Vechtspellen zijn immers nog een heel andere categorie dan de games die we al noemden.

Neem dus je tijd om de controller te leren kennen, zodat je er optimaal gebruik van kunt maken. Elke toets kan je aanpassen zoals je dat zelf wil, en het D-pad kan je in vier of acht richtingen bedienen.

Conclusie: 9/10

Stel dat we de originele controller van de PS4 een 8/10 zouden geven, dan is de Nacon Revolution 2 zeker een 9/10 waard. Eigenlijk is het een professionele controller, terwijl die andere zuiver recreatief best oké is. Voor wie gamen echt serieus is - we noemden al de e-sporters - heeft deze controller aanzienlijk meer voordelen.

Wil dit dan zeggen dat een gewone gebruiker er minder baat bij heeft? Zeker niet! De controller is redelijk vergelijkbaar met die van de Xbox One, en wie ze allebei al eens gebruikt heeft weet dat deze aangenamer is dan die van de PS4. Het nadeel dat je niet draadloos kunt spelen, weegt niet op tegen de voordelen die de controller te bieden heeft.

Natuurlijk is hij niet goedkoop, je moet toch 100 euro rekenen. Dat is veel, maar het is wel een controller die z'n prijs waard is. Vergelijk het met de aankoop van een duurdere matras. Eens je erop geslapen hebt wil je eigenlijk niet meer terug naar het vorige model. De foutjes uit de eerste versie van de Nacon Revolution 2 zijn weggewerkt en wat ons betreft is hij nu iedere cent waard.

Lees meer

Dit al gelezen?