© istock

Sociale inspectie rukt in 2018 massaal uit: in deze sectoren komen ze over de vloer

14 december 2017

De sociale inspectie komt volgend jaar bij tien sectoren langs. Onder andere de zorgsector, technologische sector en stations zijn aan de beurt. Maar hebben die controles wel zin als ze toch aangekondigd worden?

Volgend jaar worden bepaalde beroepsgroepen geviseerd met controles. Dat schrijft La Dernière Heure. Als eerste is de verhuissector aan de beurt in januari. In maart volgen de metaalsector en de technologische sector, garages in mei. Juli wordt besteed aan de landbouw- en tuinbouwsector worden in september doorgelicht, de taxi- en transportsector in november.

Onaangekondigd = nutteloos?

Waarom worden de controles aangekondigd? Hebben ze dan nog wel nut? Lotte Van der Stockt, de woordvoerder van staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld), laat aan newsmonkey weten dat het om “flitscontroles gaat, die bovenop de onaangekondigde controles komen. De onaangekondigde controles worden dus niet vervangen. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk bedrijven gauw nog de regels gaan toepassen omdat ze weten dat er controles aangekondigd zijn.”

Volgens Van der Stockt is dat dan ook “de reden waarom de flitscontroles ingevoerd werden door deze regering”: “We hopen op deze manier fraude te kunnen voorkomen en een preventief effect te bekomen. Als controles aangekondigd worden, gaan bedrijven en ondernemers hun huiswerk doen om alles in orde te brengen en te weten waarover het gaat voor als inspectie over de vloer komt. We hebben gezien dat dat ook werkt.”

Aanwijzingen van wantoestanden?

Van der Stockt laat weten dat er geen concrete aanwijzingen zijn om de tien bewuste sectoren door te lichten. “De inspectiediensten zijn de jongste jaren ook grondig hervormd. Ze gaan nu eerst vooral coachend optreden, want de regels zijn vaak erg complex. Veel zakenmensen weten ook niet concreet hoe de regels moeten toegepast worden. Daarom gaan de inspecties ook na of er eventueel fouten gebeurd zijn door de complexiteit van regelgeving.”

Lees meer

Dit al gelezen?