© iStock

Met dit korte zinnetje werk je in Vlaanderen mensen op de zenuwen

7 december 2017

Zijn wij conservatiever dan de Nederlanders? Afgaand op welk woord we dit jaar weer uit de Van Dale willen kegelen, ziet het er naar uit van wel. 'Ik heb zoiets van' staat met voorsprong bovenaan op onze lijst, terwijl 'genderneutraal' volgens de Nederlanders naar de vuilbak verwezen mag worden. 

"Ik heb zoiets van, ik wil wat dagdagelijkse me-time." Dat moet zowat de tenenkrullendste zin uit het Nederlands zijn, toch als je 't aan de Belgen vraagt. Want 'ik heb zoiets van', 'dagdagelijks' en 'me-time' zijn verkozen tot vreselijkste woorden van het jaar, door website wegmetdatwoord.org.

Totaal overbodig

Waarom haten we 'ik heb zoiets van'? Grotendeels omdat het totaal overbodig is. Hetzelfde geldt voor 'dagdagelijks' want, tja, wat is er nu dagelijkser dan dagelijks? Me-time klinkt de Belg dan weer te arrogant in de oren, alsof je de rest van de tijd alleen maar met anderen bezig bent. En dat is manifest onwaar. 't Is maar dat je 't weet.

Maar de Nederlanders blijken er helemaal anders over te denken. Hoewel we toch officieel dezelfde taal spreken, vonden zij 'genderneutraal' het irritantste woord van 2017. Dat HEMA bekendmaakte een genderneutrale lijn te starten, zit daar ongetwijfeld voor iets tussen, maar verder klinkt het allemaal té politiek correct voor onze Noorderburen. Zij vullen hun top drie aan met 'in je kracht staan', oftewel het beste van jezelf laten zien én 'papadag', want je bent nu eenmaal alle dagen papa.

Over de grens

Opvallend: in de Belgische top tien staat één woord dat té irritant is wegens te Nederlands: 'leuk'. 'Eigenlijk' en 'super' komen in allebei de lijsten voor. Misschien lopen we dus toch niet zo ver uit elkaar. Doe maar lekker gewoon, toch?

Hier is de Belgische top tien:

© wegmetdatwoord.org

En hier de Nederlandse:

© wegmetdatwoord.org

Lees meer

Dit al gelezen?