Donkere wolk boven Chinese droom: schuldenberg bedreigt wereldeconomie

7 december 2017

In een erg kritisch rapport waarschuwt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat China de oorzaak dreigt te worden van een nieuwe wereldwijde financiële crisis. De reden: de Chinezen zijn de jongste jaren aan een ongezien tempo schulden aan het opbouwen.

De stormachtige groei die China de afgelopen decennia heeft doorgemaakt is de jongste jaren aan het slabakken. Door het aangaan van leningen wordt geprobeerd het groeitempo toch zoveel mogelijk vast te houden, met als resultaat een flinke schuldenberg.

De ongebreidelde kredietgroei in China heeft ook geleid tot de opkomst van allerlei schaduwbanken. Dat zijn instellingen die niet onder het reguliere financiële toezicht vallen.

Daarnaast bestaat er in China nog steeds een tendens om slechtlopende firma's koste wat het kost in stand te houden, in plaats van ze failliet te laten gaan.

165%

"De toenemende complexiteit van het systeem heeft financiële stabiliteitsrisico's gezaaid", staat in het rapport van het IMF. "De kredietgroei heeft de groei van het bruto binnenlands product (bbp) overtroffen. De krediet/bbp-verhouding ligt nu ongeveer 25% boven de langetermijntrend, zeer hoog volgens internationale normen."

"Als gevolg hiervan heeft de bedrijfsschuld 165% van het bbp bereikt en is de schuldenlast van huishoudens, hoewel nog steeds laag, in de afgelopen vijf jaar met 15 procentpunten van het bbp gestegen en is deze steeds meer gekoppeld aan speculatie met activaprijzen. De opbouw van kredietverlening in traditionele sectoren ging hand in hand met een vertraging van de productiviteitsgroei."

Buffers

Volgens het IMF moet China dringend en ingrijpend zijn financiële toezicht en de regelgeving voor banken verbeteren. Er zou bijvoorbeeld een centraal orgaan moeten komen dat zich bezighoudt met financiële stabiliteit en zorgt voor meer coördinatie tussen toezichthoudende instanties.

Ook zullen banken hun buffers geleidelijk moeten opvoeren, om beter voorbereid te zijn op financiële schokken.

Het is niet voor het eerst dat het IMF begint over de schuldenproblemen in China. De Chinese overheid erkent de ernst van de situatie inmiddels en financiële stabiliteit is er tot topprioriteit gemaakt, constateert het fonds. Toch moet er nog een hoop gebeuren.

Lees meer

Dit al gelezen?