© epa

Ook België ligt nu in bereik van Noord-Koreaanse atoomraketten

4 december 2017

Uit de Noord-Koreaanse rakettest van vorige week blijkt dat alle NAVO-landen in het bereik van Pyongyang liggen. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO gezegd. Hij stelt dat de internationale gemeenschap “maximale druk” moet uitoefenen om Pyongyang aan de onderhandelingstafel te krijgen.

“De Noord-Koreaanse rakettesten van de voorbije weken en maanden hebben ons geleerd dat alle landen binnen hun bereik liggen. Ook de Europese landen”, zegt NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Dat meldt de Nederlandse krant De Telegraaf. “Omdat zowat alle landen ter wereld binnen het bereik van de Noord-Koreaanse raketten liggen, is het belangrijk dat alle landen druk blijven uitoefenen op het regime van Pyongyang. Alleen zo kunnen we vredesonderhandelingen afdwingen.”

Stoltenberg benadrukt wel dat een militaire ingreep nog niet aan de orde is. Vorige week voerde Noord-Korea een nieuwe rakettest uit. Het ging om een Hwasong 15-raket die bijna duizend kilometer verder verderop in de Zee van Japan terechtkwam. “Een geslaagde test”, klonk het in Pyongyang. Eerder werd al duidelijk dat Noord-Korea in staat is om het Amerikaanse vasteland te treffen. Dinsdag en woensdag komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de 29 NAVO-landen samen in Brussel.

“Amerikaanse en Zuid-Koreaanse oorlogsstokende legermarionetten”

Gisteren verklaarde Noord-Korea als reactie op de geplande militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten dat die “hun zelfvernietiging nog bespoedigen”. Dat meldt de BBC. “De Amerikaanse en Zuid-Koreaanse oorlogsstokende legermarionetten moeten in gedachten houden dat hun escalerende provocatie en toenemende aantal misdaden alleen maar zullen leiden tot een nog verschrikkelijkere vergelding en hun zelfvernietiging zal bespoedigen”, zegt de woordvoerder van het Noord-Koreaanse Comité voor de Vreedzame Hereniging van Korea.

De oefeningen waren al voor de nieuwe rakettest gepland. Ruim 230 oorlogsvliegtuigen, waaronder Amerikaanse F-35’s en twee B-1B Lancers, en 12.000 manschappen worden ingezet. Volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie wordt onder meer geoefend op precisieaanvallen op Noord-Koreaanse nucleaire sites.

Lees meer

Dit al gelezen?