© getty

Samenleven met Einstein was geen pretje: aan deze belachelijke regeltjes moest zijn vrouw zich houden

4 december 2017

Iedereen kent Albert Einstein en zijn revolutionaire relativiteitstheorie. Naast een genie was hij sociaal bewogen, maar hij was ook een familieman. Net omdat hij zo slim was, was samenleven met één van de slimste mensen ter wereld niet altijd een lachertje …

Walter Isaacson zegt in zijn biografie Einstein: His Life and Universe dat Einstein “een revolutionaire quantum lichttheorie uitgeschreven heeft en mee geholpen heeft met het bewijzen van het bestaan van atomen”. Geen wonder dat de nobelprijswinnaar grotendeels in een ideeënwereld in zijn hoofd leefde. Einstein stak gigantisch veel tijd en focus in zijn werk. En daar was zijn familie dikwijls het slachtoffer van. Dat meldt Business Insider. Wanneer zijn familie hem vroeg om meer tijd met hen door te brengen, stak Einstein net dubbel zoveel energie in zijn werk. Geen pretje dus. “Ik behandel mijn vrouw als een werknemer die ik niet kan ontslaan”, zei Einstein destijds.

Niet echt romantisch, maar wel een schoolvoorbeeld van pragmatisch denken. Toen zijn huwelijk uiteindelijk op de klippen dreigde te lopen, legde Einstein zijn vrouw een gedetailleerd contract voor, waarin hij beschreef wat hij van haar verwachtte in de relatie.

De voorwaarden:

  • Je zorgt ervoor dat mijn kleren op orde liggen.
  • Je brengt met regelmaat drie maaltijden naar mij kamer.
  • Je houdt mijn slaapkamer en bureau proper en zorgt ervoor dat alleen ik het bureau gebruik.
  • Je breekt elk persoonlijk contact met mij af tenzij het absoluut noodzakelijk is voor sociale redenen.
  • Ik zit niet thuis met jou, ik ga niet uit met jou en ik reis niet met jou.
  • Je verwacht geen intimiteit van mij en verwijt mij ook niks op dat vlak.
  • Je stopt met tegen mij te praten als ik dat vraag.
  • Je verlaat mijn slaapkamer of bureau onmiddellijk en zonder pardon als ik dat vraag.
  • Je kleineert me niet voor onze kinderen, niet met woorden en niet met daden.

Van toegewijde vader naar kluizenaar

Wonder boven wonder: ze ging akkoord met de voorwaarden. Maar het duurde niet lang voor Einstein en zijn vrouw uit elkaar gingen.

Toch was Einstein een toegewijde vader toen zijn kinderen jong waren, maar naarmate ze ouder werden, keerde Einstein zich meer en meer terug in zijn eigen hoofd. Na de scheiding zag hij zijn kinderen amper en was hij bijna alleen maar met zijn werk bezig.

Zijn zoon Eduard kampte met mentale problemen en ondernam een zelfmoordpoging. Uiteindelijk stierf hij in een psychiatrische instelling. Einstein bezocht hem geen enkele keer in meer dan dertig jaar. Zijn andere zoon, Hans Albert, zei het volgende over zijn vader: “Waarschijnlijk ben ik het enige project dat hij ooit opgegeven heeft.”

Lees meer

Dit al gelezen?