© epa

Straks loting van het WK 2018 in Rusland: dit is alles wat je daarover moet weten

1 december 2017

Straks vindt de loting voor het WK voetbal van volgend jaar in Rusland plaats. Het belooft een spectaculaire affaire te worden in het Kremlin, waar Vladimir Putin hoogstpersoonlijk een grote rol gaat in spelen. Wat zijn de regels voor de loting en de groepsindelingen? En wat is dat met die jurk en Iran? En die verwarmde balletjes? 

Vandaag, vanaf 16 uur onze tijd, zullen de 32 deelnemende landen worden verdeeld over acht groepen. De balletjes worden zoals altijd getrokken door grote voetbalnamen.

Zoals Laurent Blanc, die in 1998 het WK in eigen land won met Frankrijk, Gordon Banks (wereldtitel met Engeland in 1966 in eigen land), Cafu (1994 en 2002 met Brazilië), Fabio Cannavaro (2006 met Italië), Diego Maradona (1986 met Argentinië) en Carles Puyol (2010 met Spanje).

Ook Diego Forlan en Nikita Simonyan zijn erbij. De Uruguayaan Forlan mag bij de loting helpen omdat alle spelers van de Uruguayaanse kampioensploegen van 1930 en 1950 niet meer in leven zijn. De 91-jarige Simonyan zal, als voormalig voorzitter van de Russische voetbalbond, ook assistentie verlenen.

Van Maradona is het onzeker of hij in actie kan komen. De Argentijn sloeg donderdag de generale repetitie over vanwege schouderklachten.

Miroslav Klose vertegenwoordigt de achtste wereldkampioen uit de geschiedenis. De Duitser mag de beker overhandigen aan de organisatie. De in Polen geboren Duitser nam na het gewonnen WK in 2014 afscheid als international en is met 16 doelpunten nog steeds WK-topscorer aller tijden.

De jurk van Maria en Iran

De ceremonie wordt geleid door de Engelse oud-voetballer Gary Lineker en de Russische tv-presentatrice Maria Komandnaja. Daarbij zal met name in Iran scherp worden gelet op de jurk die Komandnaja zal dragen. Iraanse fans hebben de Russin de afgelopen dagen via sociale media opgeroepen om zich niet al te uitdagend te kleden.

De WK-loting wordt ook in Iran uitgezonden, maar vanwege de strenge islamitische regels zal de Iraanse staatstelevisie de uitzending onderbreken als er te veel bloot is te zien. Dat gebeurde eerder al met de jurk van Heidi Klum bij de loting voor het WK van 2006 en tijdens een intermezzo met samba-danseressen tijdens de loting voor het WK in Brazilië.

Hoe werkt het?

De 32 deelnemende landen zijn verdeeld over vier potten van acht teams. In pot 1 zitten gastland Rusland en de zeven hoogst genoteerde landen op de FIFA-ranglijst per 16 oktober 2017. Deze landen zijn groepshoofd in hun poule. In die pot zitten ook onze Rode Duivels.

Ook de indeling van de overige drie potten kwam tot stand op basis van de FIFA-ranking. In pot 2 zijn Spanje, Engeland, Uruguay en Colombia de sterkste landen, terwijl in pot 4 de laagst geklasseerde ploegen op de wereldranglijst zitten.

Dat Frankrijk in die eerste pot zit en Spanje in de tweede, komt doordat de FIFA-ranking van oktober gebruikt. In de laatste editie, die van 23 november, staat Spanje immers zesde en Frankrijk negende.

Bij de loting gelden een aantal regels. Met uitzondering van Europese landen kunnen landen van hetzelfde continent elkaar niet treffen in de groepsfase. Voor Europese landen geldt een maximum van twee per poule, want er zijn meer Europese deelnemers (veertien) dan poules (acht).

Stap voor stap

Er zal per pot worden geloot, wat betekent dat eerst alle landen in pot 1 een groep krijgen aangewezen waarvan ze groepshoofd zijn. Rusland zal als gastland groepshoofd worden in poule A. Vervolgens worden de resterende balletjes van de groepshoofden gepakt en wordt het land uit het tweede balletje groepshoofd van poule B, de derde van groep C, etcetera.

Als de groepshoofden zijn bepaald, is het de beurt aan de landen in pot 2. Daar verloopt de loting net iets anders dan in pot 1 het geval was. Een land wordt hier, nadat het uit het balletje is gehaald, gekoppeld aan een poule, die ook uit een aparte koker komt.

Omdat landen uit hetzelfde continent niet tegen elkaar kunnen loten, zullen niet alle poules beschikbaar zijn. De derde en tot slot de vierde pot worden op dezelfde manier als de tweede verdeeld.

Een voorbeeld: België wordt uit pot 1 als tweede balletje na Rusland getrokken. Dan worden we daarmee groepshoofd van poule B. In pot 2 wordt vervolgens als vijfde Uruguay getrokken, net als het balletje met poule B. België en Uruguay zullen dan bij elkaar in de groep zitten op het WK. Dat gaat ook zo met pot 3 en pot 4, waaruit nog maximaal één Europees land en geen Zuid-Amerikaans land mag worden toegevoegd aan deze poule.

De potindeling met tussen haakjes de FIFA-ranking ziet er zo uit:

Pot 1: Rusland (gastland, 65), Duitsland (1), Brazilië (2), Portugal (3), Argentinië (4), België (5), Polen (7), Frankrijk (9).

Pot 2: Spanje (6), Zwitserland (8), Peru (11), Colombia (13), Engeland (15), Mexico (16), Kroatië (17), Uruguay (21).

Pot 3: Denemarken (12), Zweden (18), IJsland (22), Senegal (23), Costa Rica (26), Tunesië (27), Egypte (31), Iran (32).

Pot 4: Servië (37), Australië (39), Marokko (40), Nigeria (50), Japan (55), Panama (56), Zuid-Korea (59), Saudi-Arabië (63).

Verwarmde balletjes en gesjoemel

FIFA-bestuurder Chris Unger, verantwoordelijk voor de loting, benadrukte tijdens de repetitie nog maar eens dat er niet gesjoemeld zal worden. Sinds de loting voor het WK van 1990, waarbij Sophia Loren uitgebreid de tijd nam om alle balletjes met twee handen tegelijk te betasten, gaat de mythe rond dat sommige balletjes weleens verwarmd zouden kunnen zijn.

"Ik was betrokken bij de laatste drie lotingen en er is niets waar van die verhalen", sprak Unger. "Ik nodig jullie uit om zelf te controleren dat de balletjes allemaal even groot zijn en dezelfde temperatuur hebben. De indeling van de groepen wordt dus volkomen willekeurig bepaald."

Lees meer

Dit al gelezen?