© iStock

Eet jij snel? Dan ben je eigenlijk niet zo goed bezig ...

22 november 2017

Eet je soms zo snel dat je amper tijd hebt om te ademen? Geen goed teken volgens enkele onderzoekers want je zou daar heel wat kwaaltjes van kunnen krijgen. Je denkt waarschijnlijk nu dat het allemaal zal meevallen, maar daar is niets van waar! Je moet genieten van je maaltijd en het niet naar binnen schrokken als een wild dier. 

Waarschijnlijk durf jij wel eens een maaltijd heel snel naar binnen te werken. Maar eigenlijk zou je je tijd moeten nemen bij het ontbijten, lunchen en avondeten. Een recente studie aan de universiteit van Hiroshima spreekt over drie soorten eters: een trage eter, een gewone eter en een snelle eter. Het is die laatste groep die toch wat risico's had.

Het onderzoek heeft 642 mannen en 441 vrouwen zo'n vijf jaar gevolgd en de resultaten waren opmerkelijk. Snelle eters, die na vijf minuten al klaar waren met eten, hebben meer kans op overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte. Bij de trage en gewone eters leek dat niet het geval te zijn.

Signaal van de hersenen

De reden dat snel eten niet zo gezond is, is omdat je hersenen je een signaal geven dat je genoeg hebt gegeten. Maar dat signaal komt pas na ongeveer een kwartier. Dus als je binnen het kwartier je maaltijd op hebt, geven je hersenen ook geen signaal dat je vol zit. Doordat je dan heel veel eet op korte tijd kan je bepaalde kwaaltjes oplopen.

Als je een snelle eter bent en er iets aan wil doen, moet je proberen vaker te kauwen. Probeer ook misschien een conversatie te voeren als je aan het eten bent. Hierdoor doe je ook iets langer over je maaltijd.

Lees meer

Dit al gelezen?