© epa

Angela Merkel in de problemen

20 november 2017

Angela Merkel zit in de problemen: ze zal geen meerderheidsregering kunnen vormen nu vannacht de liberale FDP uit de onderhandelingen is gestapt. Het was vooraf al duidelijk dat er grote politieke verschillen te overbruggen waren tussen Merkels christen-democraten, de Groenen en de FDP. De kans lijkt groot dat er nu nieuwe verkiezingen komen.

De gesprekken liepen stuk op het thema's migratie en klimaat. De verschillen met de Groenen zijn te groot voor de liberalen, liet FDP-voorzitter Lindner weten. De kloof met CDU en CSU is daarentegen wel overbrugbaar volgens hem.

Lindner had vrijdag nog vol vertrouwen in een positief resultaat. Hij gaf toen toe dat er op het gebied van klimaat en migratie "nog altijd verschillen zijn", maar zei dat hij optimistisch was dat de resterende meningsverschillen opgelost konden worden. "Zo'n historisch project mag niet mislukken omdat we enkele uren tijd te kort komen", zei hij.

Verbijsterd

Maar afgelopen nacht zei Lindner dat de partijen geen overeenstemming konden bereiken over hoe het land gemoderniseerd moest worden. "Wij willen en kunnen hier geen verantwoordelijkheid voor nemen. Veel van de besproken maatregelen vinden we zelfs schadelijk", zei Lindner. "We willen onze kiezers niet in de steek laten door een beleid te steunen waar we niet van overtuigd zijn."

De CDU, CSU en de Groenen reageren verbijsterd op het vertrek van de FDP uit de coalitieonderhandelingen. De partijen zeiden juist ervan uit te gaan dat een coalitie binnen handbereik lag, omdat er op veel moeilijke dossiers compromissen waren gesloten.

"We dachten dat we op weg waren naar een regering", zei Angela Merkel vannacht na het stuklopen van de gesprekken. "Natuurlijk moest er water bij de wijn worden gedaan, maar dat heb je met partners die van zo ver moeten komen. Daarom betreur ik dat we geen oplossing hebben kunnen vinden."

Drie opties

Om aan een vierde termijn te beginnen kan Merkel een minderheidsregering vormen met de FDP of de Groenen Merkel; dan zou ze respectievelijk 29 of 42 zetels steun moeten vinden bij besluiten.

Een andere mogelijkheid is om met de sociaaldemocratische SDP van Martin Schulz een coalitie te vormen. Schulz bevestigde echter ondertussen nog dat de SDP niet gaat regeren. Nog een andere optie is het opnieuw uitschrijven van verkiezingen.

Een minderheidscoalitie zou uniek zijn voor Duitsland en Merkel heeft eerder al gezegd daar geen voorstander van te zijn. In Duitsland wordt daarom ook vooral rekening gehouden met de optie nieuwe verkiezingen.

Merkel liet weten dat ze president Frank-Walter Steinmeier gaat informeren over het stuklopen van de onderhandelingen. "Het is een dag om eens goed na te denken over hoe het verder moet in Duitsland", zei de bondskanselier.

Lees meer

Dit al gelezen?