© getty

Graspop maakt derde headliner bekend: Iron Maiden

13 november 2017

Graspop Metal Meeting heeft alweer een nieuwe headliner gelost: niemand minder dan Iron Maiden! Het wordt de negende keer dat ze naar Dessel afzakken. Vorige week werden Ozzy Osbourne en Guns N' Roses al aangekondigd. 

De mannen van Iron Maiden brengen hun Legacy of The Beast Tour naar het grootste metalfestival van het land op vrijdag 22 juni 2018. In april stonden de Britse pioniers nog in een uitverkocht Antwerps Sportpaleis. We mogen ons verwachten aan een wervelend optreden en vooral klassieke Maiden-meezingers uit de jaren 80. Manager Rod Smallwood verklapt in een persbericht alvast dat we veel show en zotte fratsen van mascotte ‘Eddy’ over ons heen zullen krijgen. Iron Maiden is de derde headliner die Graspop op korte tijd bekendmaakte. Eerder werden Ozzy Osbourne en Guns N' Roses al onthuld.

Pioniers van het eerste uur

Iron Maiden werd in 1975 opgericht door bassist en bandleider Steve Harris. Het duurde tot 1980 tot hun zelfgetitelde debuut in de rekken lag, maar de groep zette meteen het bluesy hardrockwereldje op zijn kop met progressieve gitaarharmonieën, dynamische baspartijen, screamende vocals en hyperactieve drums. Om nog maar te zwijgen van de sinistere onderwerpen, waar de band destijds over zong.

Met het toetreden va zanger Bruce Dickinson brak Iron Maiden definitief door. Iconische platen als 'Killers', 'The Number of the Beast', 'Piece of Mind' en 'Powerslave' werden wereldwijd door jonge headbangers gedraaid. En songs als The Trooper, Run to the Hills en 2 Minutes to Midnight inspireerden uiteindelijk groepen als Metallica en Slayer om zelf muziek te maken.

Sinds 2000 heeft de groep een vast tourschema en passeren ze geregeld in België.

De ticketverkoop voor Graspop Metal Meeting start hier om 10 uur 's ochtends op 18 november.

Lees meer

Dit al gelezen?