© Getty

De twee ex-presidenten Bush vallen Donald Trump aan: "Hij is een blaaskaak"

5 november 2017

De twee voormalige presidenten George W. Bush en George W.H. Bush hebben de huidige president Donald Trump serieus bekritiseerd. Ze noemen hem "een blaaskaak", die "niet weet wat het betekent om president te zijn". Gelukkig zit Trump momenteel in Japan en heeft het Witte Huis op een iets gematigdere manier gereageerd.

Al tijdens de campagne van Trump was de familie Bush geen fan van The Donald. Logisch, want Jeb Bush was de gedoodverfde volgende telg van de familie in Washington, maar hij moest al vroeg in de Republikeinse race de duimen leggen voor Trump. Nadien moet een politieke partij echter de rangen sluiten en de genomineerde kandidaat steunen, maar dat gebeurde niet. Meer zelfs, de oudste Bush heeft inmiddels onthuld dat hij voor Hillary Clinton, de kandidaat van de Democraten, heeft gestemd.

Blaaskaak

De onthulling staat in een boek van geschiedkundige Mark Updegrove, The Last Republicans. Daarin staan nog meer pittige uitspraken tegen Trump. "Ik weet niet veel over hem, behalve dat hij een blaaskaak is", zei de oudste Bush. "En ik ben niet wild van hem als leider." De andere George Bush, die Bill Clinton opvolgde als president, deed ook z'n duit in het zakje: "Deze kerel weet niet wat het betekent om president te zijn." De auteur van het boek voegt eraan toe dat Trump compleet indruist tegen de waarden van de familie Bush.

Trump heeft van zijn kant ook altijd veel kritiek op George W. Bush gehad. Hij heeft verschillende keren op het punt gestaan om het in de voorverkiezingen tegen een Bush op te nemen. In 1988 al, toen George W.H. Bush verkozen werd voor zijn eerste en enige termijn. Ook de jongere Bush kreeg er in 2000 mee te maken, maar Trump stapte telkens uiteindelijk niet in de echte race. Dat deed hij vorig jaar dus wel, en hij versloeg er de volgende Bush, Jeb, mee.

Witte Huis reageert

Tijdens zijn campagne heeft Trump veel kritiek geleverd over het beleid van Bush. Vooral de oorlog in Irak heeft hij afgekeurd. Zelf vertoeft de president momenteel in Japan, en zo reageerde het Witte Huis op de uitspraken van de twee ex-presidenten. Daardoor bleef het beleefder, maar lief was het ook zeker niet. "Als één presidentiële kandidaat een politieke partij uit elkaar krijgt, dan toont dat hoe sterk het nalatenschap van de vorige twee presidenten was", zegt een bron in het Witte Huis.

"En dat begint met de oorlog in Irak, één van de grootste blunders in het buitenlandse beleid uit de Amerikaanse geschiedenis." Daarna gaat het statement verder over Trump: "President Trump blijft zich focussen op de beloften die hij aan het Amerikaanse volk heeft gedaan om meer jobs te creëren, een 'America First' buitenlands beleid, en om op te komen voor de vergeten mannen en vrouwen van onze maatschappij."

Dat betekent niet dat we geen reactie van Trump hoeven te verwachten, maar voor één keer is hij niet meteen naar Twitter gesurft. In Japan werd hij nochtans door journalisten om een reactie gevraagd, maar hij antwoordde: "Ik zal commentaar geven wanneer we terugkeren. Ik heb geen krantenkoppen nodig. Ik wil hun beweging niet succesvol maken." Wordt ongetwijfeld vervolgd ...

Lees meer

Dit al gelezen?