© epa

Terreurdaad in New York kost het leven aan Belgische vrouw, ook drie andere Belgen gewond

1 november 2017

Bij een terreurdaad in Manhattan, een stadsdeel van het Amerikaanse New York, zijn gisteren al zeker acht doden en meerdere gewonden gevallen. Onder die acht doden ook een Belgische vrouw. Nog drie andere Belgen raakten gewond, dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Een pick-uptruck reed er in op voetgangers en fietsers.Β 

Het zou gaan om een jonge vrouw uit Staden, bij Roeselare, zegt burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) aan VRT. "We stellen alles in het werk om de familie bij te staan", zei de minister voor Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). Er vielen ook nog drie Belgische gewonden, dat bevestigde de minister op Twitter. Het zou gaan om een gezin, bestaande uit een vader, moeder en een zoon. Die werden alle drie meteen naar het ziekenhuis overgebracht voor spoedoperaties.

Belgisch premier Charles Michel (MR) betuigde al zijn medeleven aan de slachtoffers en hun families. "We stand by the people of the US", schrijft hij in een tweet.

Ook vijf Argentijnen kwamen bij de aanslag om het leven, nog een Argentijn raakte gewond. Dat bevestigde het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in een tweet.

Pick-uptruck

Een man reed gisterenmiddag, iets na 15 uur plaatselijke tijd, met een gehuurde pick-uptruck in op een wandel- en fietsstraat in Manhattan, New York. Dat koste het leven aan acht mensen. Nog eens elf mensen raakten (niet levensbedreigend) gewond, dat meldt de politie. Hij reed daarna nog verder en raakte een schoolbus, daarbij vielen nog eens vier gewonden waaronder twee kinderen.

De bestuurder van de pick-up, een 29-jarige man, stapte daarna schreeuwend uit de auto met twee wapens in de hand. Hij werd daarop onmiddellijk neergeschoten door de politie. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis. Achteraf bleek dat de man een luchtgeweer en een paintballgeweer vasthield. Ooggetuigen zouden de man "allahu akbar" hebben horen roepen, al is dat nog niet bevestigd. Er werd ook een briefje gevonden waaruit zou blijken dat de man in opdracht van terreurorganisatie IS zou hebben gehandeld.

Het zou, volgens bronnen van CNN, gaan om de 29-jarige Sayfullo Habibullaevic Saipov, een Oezbeek die sinds 2010 in de Verenigde Staten zou wonen. Er doken op sociale media ook al snel beelden op van de arrestatie van de man.

"Laffe terreurdaad"

De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio heeft het over een "laffe terreurdaad". In een persconferentie (zie video) en op Twitter hamert hij op veerkracht van de New Yorkers: "Dit was een terreurdaad die erop gericht was onze spirit te breken. Maar New Yorkers zijn sterk. Wij zullen onverschrokken blijven."

"We zijn al eens getest, als een stad, niet ver van de plaats van de tragedie van vandaag", klonk het. "Maar New Yorkers geven niet op." De plaats waar gisteren het voorval gebeurde, ligt niet ver van Ground Zero.

Volgens gouverneur Andrew Cuomo zou het gaan om een "lone wolf", ondanks het briefje dat gevonden werd dat de man linkte aan IS. Er zou dan ook niet naar andere verdachten worden gezocht.

Ook Amerikaans president Donald Trump reageerde al op Twitter. "Het lijkt weer op een aanval van een heel ziek en gestoord persoon. De politie volgt het van heel nabij op. NIET IN DE VS", tweette hij. "We mogen het niet toelaten dat IS terugkeert of ons land binnenkomt, nadat we ze in het Midden-Oosten en op andere plaatsen hebben verslagen. Genoeg!" Daarna sprak hij ook zijn medeleven uit aan de slachtoffers en hun families.

Lees meer

Dit al gelezen?