© VTM NIEUWS

De Wever over Catalaanse ex-premier:"Puigdemont is een goede vriend en die laat je niet in de steek"

31 oktober 2017

Als het van Bart De Wever afhangt, mag Carles Puigdemont zonder vragen in Brussel blijven werken. De N-VA-voorzitter zei daarover dat "Puigdemont een goede vriend is, en die laat je niet in de steek." Olie op het vuur, maar dat net De Wever dit zegt, mag eigenlijk niet verbazen. 

"Carles Puigdemont is een goede vriend en die laat je niet in de steek": volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever is het verblijf van de Catalaanse afgezette premier Carles Puigdemont geen probleem. Dat zegt hij aan VTM NIEUWS. Hoewel de federale regering dus had gevraagd om geen officiële gesprekken te voeren met de vijf afgereisde Catalanen, is er nu duidelijk toch contact geweest.

Verbazen mag dat niet, dat N-VA sympathie heeft voor het Catalaanse afscheidingsverhaal is logisch, al staan ze politiek misschien in een andere hoek. Volgens De Wever ligt het probleem alvast niet bij zijn goede vriend. “Ik vrees dat de Spaanse premier Rajoy een heel cynisch spel heeft gespeeld, waarbij hij ook geweld heeft gepleegd tegen zijn eigen burgers. Hij heeft de Catalanen in een hoek geduwd, en hij heeft dat voorzien”, zegt hij daarover.

Intussen vraagt de Audiencia Nacional, het hooggerechtshof van Spanje, aan Puigdemont om deze donderdag een verklaring af te komen leggen. Hij wordt onder andere beschuldigd van rebellie. Of Puigdemont zal ingaan op dat verzoek, valt nog te bekijken. Als Puigdemont terugkeert naar Spanje, loopt hij ook meteen kans om gearresteerd te worden.

Lees meer

Dit al gelezen?