© Twitter @JorisFrancken/Instagram olgaleyers

Bazart hard aangepakt om halloweenkostuums, zie jij het probleem?

30 oktober 2017

Hoe ver kan je gaan op Halloween, da's de vraag die nu luidop gesteld wordt op Twitter. De aanleiding is het halloweenfeestje van de jongens van Bazart. Op dat feestje kozen twee bandleden voor outfits die op veel kritiek kunnen rekenen. Racistisch en ongepast is het algemene verdict. 

Terwijl hun vriend Max Colombie met zijn band Oscar and The Wolf vrijdagavond het mooie weer maakte in het Antwerpse Sportpaleis, vierden de leden van die andere populaire Vlaamse band, Bazart, een halloweenfeestje. Op het feestje, georganiseerd door frontman Mathieu Terryn en zijn vriendin Justine Bourgeus, beter bekend onder haar artiestennaam Tsar B, waren de bandleden van Bazart en nog een paar andere vrienden uitgenodigd. Iedereen was, zoals het op een halloweenfeestje hoort, verkleed, maar de outfits van twee van de bandleden werden al snel het onderwerp van een storm aan kritiek. Ze zouden stereotyperend en racistisch zijn.

Racistisch?

De meeste kritiek is voor de rekening van bassist Daan Schepers. Hij verkleedde zich samen met zijn vriendin, blogster en model Paulien Riemis, in het celebritykoppel Kanye West en Kim Kardashian. Als deel van zijn kostuum verfde de 25-jarige bassist zijn gezicht zwart. En dit is waar hij volgens velen een grens overschrijdt. Zijn 'kostuum' wordt afgedaan als 'blackface', iets wat eerder ook al de Zwarte Pietendiscussie in gang heeft gestoken.

'Blackface' wordt, vooral in de Verenigde Staten, gezien als extreem beledigend voor de zwarte gemeenschap. Het is een gebruik dat ontstaan is in in het Amerikaanse theater. Het werd vooral gebruikt in Minstrel shows, waarin vaak de spot werd gedreven met de Afro-Amerikaanse bevolking. Afro-Amerikanen werden voorgesteld als lui, naïef, werkonbekwaam, enz ... Voor mensen van de zwarte gemeenschap wordt het zwart schilderen van je gezicht gezien als een vorm van 'blackface', wat dus een pijnlijke geschiedenis met zich meedraagt.

Maar het is niet alleen bassist Daan die onder vuur ligt. Ook het kostuum van Simon Nuytten, het meer gekendere lid van Bazart en tevens vriend van actrice en presentatrice Olga Leyers, wordt afgedaan als racistisch. Hij verkleedde zich, samen met zijn vriendin, in Chinezen. Hij verfde daarvoor z'n gezicht wit en droeg een t-shirt met het opschrift 'BAZALT', met een 'L' in de plaats van een 'R' dus. Ook dit werd gezien als racistisch en beledigend.

Onder vuur

Naar aanleiding van de foto's van het feestje die op Instagram verschenen ontstond er een hevige discussie op Twitter en in de reacties op de foto die Olga Leyers postte op Instagram. Verschillende fans uitten hun afgunst over de keuzes van de bandleden. "Was het thema van het feestje misschien 'trying to be the most racist'?" vraagt iemand zich luidop af op Twitter. Racistisch, ongepast en denigrerend, het zijn maar enkele van de verwijten die de bandleden naar hun hoofd geslingerd krijgen.

Er zijn ook fans die geen graten zien in de halloweenoutfits van Schepers en Nuytten. Zij zijn van mening dat het zwarte gezicht een deel was van het kostuum en dat dat er simpelweg bijhoort. Anderen zijn van mening dat het 'bazalt'-mopje van Simon Nuytten hilarisch is en totaal niet racistisch geïnspireerd. Ook de vraag wat er nu eigenlijk nog wel of niet mag op verkleedfeestjes wordt meerdere keren gesteld.

De commotie komt ongelegen voor de populaire band. Vorig weekend vulden ze nog het Antwerpse Sportpaleis en kondigden ze hun volgende concert in diezelfde zaal aan voor volgend jaar.

Wat denken jullie, zijn de kostuums racistisch of niet?

Lees meer

Dit al gelezen?