© istock

De Europese Unie draaide afgelopen weekend voor bijna 25 procent op windenergie … door de zware herfststormen

30 oktober 2017

Afgelopen zaterdag werd een kwart van het Europese stroomverbruik gedekt door windenergie. De windenergieproductie ging de lucht in wegens de zware herfststormen van de jongste dagen. Het gaat om een Europees record. In Duitsland en enkele Centraal-Europese landen is er daardoor ook veel schade veroorzaakt.

Zaterdag was maar liefst 24,6 procent van het totale energieverbruik in de Europese Unie afkomstig van windparken. Dat melden De Standaard en de VRT. Tot nu toe stond het record op 20 procent. Vooral de Duitse windenergieproductie woog erg zwaar door. De Duitse windparken behaalden een elektriciteitsproductie van 790 gigawattuur, goed voor 10 procent van het energieverbruik in de landen van de Europese Unie. In Duitsland verzorgden de windparken zelfs 61 procent van het totale stroomverbruik. Er was vooraf al voorspeld dat de windenergieproductie in Duitsland zou pieken. Daardoor daalde de prijs voor aankoop van elektriciteit tijdens het weekend dramatisch.

Ook het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Polen en Denemarken behoorden tot de top 5 van grootste windenergieproducenten. Het aandeel van de windparken in het nationaal energieverbruik lag er ruim boven de 20 procent.

Denemarken op volle toeren

Denemarken was de absolute topper. Met 108,5 procent was het het enige land waarvan de windenergieproductie hoger lag dan het nationale energieverbruik. Kopenhagen zou veel mogelijkheden hebben om hun groene energie uit te voeren naar bijvoorbeeld de Noordelijke Scandinavische landen.

In België was windenergie zaterdag goed voor een 15 procent van het energieverbruik. Vooral de windparken in de Noordzee produceerden veel energie.

Lees meer

Dit al gelezen?