© iStock

Dit zijn de tien beste kerstmarkten om in december te bezoeken (en ja, er staat ook een Belgische bij!)

29 oktober 2017

Nog héél even en het is weer die tijd van het jaar ... kerstmarkt! Horen jullie ook al het vrolijke geklingel van glühweinbekers en jeneverglaasjes? Wij ook, en omdat verandering van spijs doet eten, hebben wij de tien beste kerstmarkten in de ruime buurt voor je opgelijst. De bus op naar de kerstmarkt in Aken? Met onze gids kan je het elders gaan zoeken.

1. Münster

Sorry, wáár? Münster, that's right. Niet één, niet twee, maar vijf kerstmarkten met in totaal driehonderd kraampjes verwelkomen elke kerstliefhebber in een zalig décor. Het intieme van een lokale kerstmarkt, met alle goodies van een echte Duitse weihnachtsmarkt, da's Münster. De goudglanzende verlichting bindt alles mooi samen en waarschijnlijk wil je nooit meer vertrekken. Gelukkig komt je familie sowieso op bezoek tijdens de kerstdagen, dat is hoeveel we houden van de kerstmarkt in Münster.

2. Valkenburg

Valkenburg is al leuk om te bezoeken op een lentedag, crossliefhebbers weten natuurlijk ook waar het Nederlandse dorpje ligt, en dan hebben ze nog een onwijs mooie kerstmarkt ook. Er zijn grotten, een kerstparade en een hapjesroute. Zeiden we al dat je ook héérlijk kan winkelen in Valkenburg. En dat op een uurtje van de Belgische grens. Move over, Aken.

3. Dusseldorf

Bij 'Düsseldorf' denk je misschien vooral aan 'luchthaven', maar wees gerust: de kerstmarkt net over de grens is om duimen en vingers bij af te likken. Lichtjes, eten, drinken en vooral: sfeer, Düsseldorf heeft het allemaal. De honderd jaar oude carousel en het reuzenrad helpen de boel een handje, maar als je je even terug kind voelt, dan weet je dat het goed zit.

4. Innsbrück

Mocht je op skivakantie zijn in Tirol, moet je uiteraard je kerstmarkttraditie niet thuislaten. In het middeleeuwse Inssbrück proef je van Punsch en kiachl (hartig of zoet gebak) en flaneer je onder de lichtjes. Je zou alleen al voor de kerststol afreizen, die ze daar met honderden kilo's tegelijk maken, maar gelukkig komen ook gebakhaters aan hun trekken.

5. Essen

Eerlijk, veel is er niet te doen in Essen, tenzij in de kerstperiode. Dan verandert de industriestad over de grens in een feëeriek kerstdorp waar je je kerstsfeer volledig kwijt kan, zonder de drukte van de grote Duitse kerstmarkten. 't Is ook nog eens goedkoper om te slapen dan de meeste Duitse steden, en het blijft relatief dichtbij. Hoera!

6. Gent

Mogen we een beetje chauvenistisch zijn? Sinds Gent ook tijdens de winter jaarlijkse Feesten organiseert, met kinderanimatie, een schaatsbaan, een reuzenrad en kerstverlichting waar ze in 't buitenland jaloers op zijn, houden wij nog een beetje meer van de Arteveldestad. Ideaal voor je tussendoorse kerstmarkt (zo moeten er ook zijn) en vergeet zeker niet het brede spectrum aan kersteten te proberen. Lowcost en dichtbij? Zo hebben we 't graag.

7. Keulen

Ha, Keulen, toch stiekem de kerstmarkt der kerstmarkten, lees, diegene waar je ouders al heengingen met de bus. En daar zijn goede redenen voor: Keulen snapt kerstmarkten als geen ander, het loopt er dan ook vól met toeristen die op zoek zijn naar wat kerstsfeer. Ideaal voor wie het niet erg vindt om al zijn christmas feels te delen met een crowd, maar voor wie dat afschrikt: Keulen biedt écht wel het hele spectrum aan traditionele kerstmarktactiviteiten.

8. Wenen

Mocht je nog nooit in Wenen geweest zijn, weet dan dat de stad ook zonder kerstmarkt eigenlijk al romantisch genoeg is. Maar de stad van koninklijke paleizen en vergane dynastieën krijgt toch nog wat extra cachet met al die kerstversiering (en een glühwein). Wenen is nooit goedkoop, maar als romantische getaway tijdens de Kersdagen zit je hier he-le-maal goed.

9. Maastricht

Eens de moeite om te gaan kijken vóór we 't nieuwe jaar ingaan: de kerstmarkt van Maastricht is helemaal vernieuwd, en als we naar de foto's van vóór de vernieuwing kijken, was dat niet eens zo hard nodig. Op vakantie in de Ardennen en toch zin om in 't Nederlands je jenever te bestellen? Tot 1 januari kan je in Maastricht terecht.

10. Newcastle

Toegegeven, 't is geen typische locatie voor een kerstmarkt, want in Duitsland en de lage landen doen we dat toch beter, maar Newcastle is supergezellig én met de lage pond kan je er nog wat goedkoper dan normaal in de drank vliegen. Kerstlichtjes zijn in het Verenigd Koninkrijk ook een soort nationale sport, dus verwacht veel gezelligheid.

Lees meer

Dit al gelezen?