© iStock

Goed nieuws voor natuurliefhebbers: nog nooit zoveel paddenstoelen in onze bossen

18 oktober 2017

De herfst is echt een mooi seizoen: de goudbruine blaadjes vallen van de takken, het zonnetje piept af en toe achter de wolken en je kan met een dikke trui gezellige boswandelingen maken. Zo'n wandelingen worden voor liefhebbers net iets interessanter want overal zal je paddenstoelen zien. Hoe leuk is dat? 

Het wisselvallige weer is ons toch gunstig voor iets. Door veel regen en zachte nachten zijn er heel veel paddenstoelen verschenen in de bossen. Een wandeling maken dit weekend? Check!

Wim Veraghtert van Natuurpunt spreekt van een perfect paddenstoeljaar. "Het uitzonderlijk warme herfstweer van de voorbije dagen zorgde ervoor dat heel wat paddenstoelen begonnen te verdrogen en er minder nieuwe exemplaren verschenen. Maar later deze week wordt er weer wisselvallig herfstweer voorspeld, die wellicht een nieuwe boost kan geven aan het paddenstoelenfeest", zegt hij.

Paddenstoelenfeestje Woop Woop

Vorig jaar namen de paddenstoelen een sabbatjaar. Na een kurkdroge september begon het eind oktober al te vriezen. Niet ideaal voor paddenstoelen want de meesten komen bij nachtvorst niet meer uit de grond. Maar dit jaar is anders. Om maar een vergelijking te maken: "In de online databank waarnemingen.be werden in september 2017 237 waarnemingen van vliegenzwammen ingevoerd, in september 2016 was dat er maar 1." De herfst is nog volop bezig, maar Veraghtert spreekt toch over sommige paddenstoelen die nu al de records breken "De Kastanjeboleet werd dit jaar al in 156 kilometerhokken gemeld, dat is een record sinds de opstart van de natuurdatabank in 2008." Duidelijk een feestje met veel paddenstoelen die op aanwezig staan.

Het einde van het zwammenseizoen hangt af van de eerste grondvorst. We weten dus niet hoe lang we nog kunnen genieten van de mooie hoedjes, dus plan alvast een boswandeling in.

Lees meer

Dit al gelezen?