Noodtoestand in Portugal, 145 bosbranden out of control, al 27 doden

16 oktober 2017

De Portugese regering heeft de noodtoestand uitgeroepen in alle provincies ten noorden van de rivier de Tagus. Dat is ongeveer de helft van het land. Er woeden zeker 145 bosbranden en het dodental stijgt snel. Er zijn nu al zeker 27 dodelijke slachtoffers.

De bosbranden woeden sinds gisteren, vooral in het midden van het land. De regering houdt er rekening dat sommige branden zijn aangestoken.

Het is op dit moment kurkdroog in het midden van Portugal. In juni verwoestten brandhaarden naar schatting ruim veertigduizend hectare bos in de regio ongeveer tweehonderd kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Lissabon. In totaal kwamen er toen 64 mensen om en vielen er meer dan 150 gewonden.

In Spanje zijn tot nu toe vier mensen omgekomen door bosbranden. In de Spaanse regio Galicië, in het noordwesten, werden twee slachtoffers in een busje ingesloten door het vuur. Hun lichamen werden in Nigrán teruggevonden in het uitgebrande voertuig.

Naast 350 brandweerlieden zijn daarvoor ook 500 militairen ingezet.

De branden in Spanje zijn volgens de autoriteiten overgewaaid uit Portugal, of ook aangestoken. Door droogte, hoge temperaturen en een harde wind die waait vanaf de Atlantische Oceaan zijn ze moeilijk te bestrijden.

Lees meer

Dit al gelezen?