© Getty Images

Branden in Californië zouden nu al aan 40 mensen het leven hebben gekost, 5.700 huizen zijn vernield

15 oktober 2017

De branden in de Amerikaanse staat Californië blijven woeden en blijven mensenlevens eisen. Volgens verschillende bronnen zou het dodentol al gestegen zijn naar 40. Het is nu al de dodelijkste vuurstorm in de geschiedenis van Californië.

De brandhaarden in Californië blijven mensenlevens eisen. Sanoma county bevestigde zaterdagavond dat er nog twee doden gevallen waren. Dat bracht het aantal overledenen in de streek op 22, het totale dodentol steeg zo naar 40, dat meldt The Guardian. Het aantal verwoestte huizen staat nu al op 5.700 en meer dan 100.000 mensen kregen al de melding te evacueren.

"Een verschrikking"

Zaterdagmorgen zou enige vooruitgang een halt toegeroepen zijn door hoge winden van 30 kilometer per uur, met vlagen van meer dan 60 kilometer per uur. "Dit is een van de grootste tragedies die Californië ooit heeft gezien", zegt gouverneur Jerry Brown. "De vernieling is ongelofelijk. Het is een verschrikking die niemand zich had kunnen inbeelden."

Er woeden nog steeds zeventien hevige brandhaarden in de zuidelijke staat. 9.000 brandweermannen zijn de vlammen aan het bestrijden met tankers, helikopters en meer dan 1.000 brandweerwagens. Vanuit alle omringende staten kwamen er brandweermannen hun Californische collega's steunen, en ook Canada en Australië bieden hulp.

Het is nu al de dodelijkste brand in de geschiedenis van de staat. Individuele branden hebben in het verleden al meer slachtoffers gemaakt dan de huidige branden apart. Maar nog heeft een vuurzee, bestaande uit verschillende gelijktijdige brandhaarden, tot zoveel doden geleid.

Lees meer

Dit al gelezen?