© iStock

Zwarte vrouw die blank wordt in Dove-reclame wist van niks en heeft al spijt

11 oktober 2017

In een reclamecampagne van Dove wordt een zwarte vrouw plots blank. In een reeks foto's zie je haar transformeren en dat vinden mensen racistisch. Ondertussen heeft het jonge model gereageerd. Ze had blijkbaar geen idee dat het zo'n concept zou worden. 

Lola Ogunyemi, het zwarte model in de reeks foto's, had geen idee dat haar modellenwerk een debat over racisme zou veroorzaken. Dove maakt reclame voor hun zeep, maar door de reeks foto's lijkt het of de zwarte huid wordt 'witgewassen'. Niet iedereen is het hiermee eens, maar het jonge model duidelijk wel.

Ogunyemi had voor de campagne geen idee waarvoor Dove de beelden zou gebruiken. De Nigeriaanse, geboren in London, zag haar werk eerder als een manier om diversiteit te tonen in de modelindustrie. Ze wou meedoen met een Dove-campagne om het clichébeeld van 'zwart is vuil en wit is proper' tegen te gaan. Maar toen zag ze de beelden ...

Ogunyemi was erg teleurgesteld toen ze merkte dat ze in het middelpunt stond van een hevige discussie. "Ik ging online en zag dat ik onbewust het onderwerp was van een racistische campagne", zegt ze in The Guardian. De jonge vrouw is er zeker van dat ze niet zou hebben meegewerkt aan de campagne als ze wist waarvoor haar beelden zouden dienen.

Is het racistisch?

Je kan de beelden inderdaad interpreteren als een zwarte vrouw die na het gebruik van de zeep wit wordt. Maar het kan ook zijn dat Dove gewoon geen verschil ziet tussen zwart en blank. Volgens Ogunyemi zou het verhaal anders verlopen als Dove een beetje context had toegevoegd.

Intussen heeft Dove de post op Facebook verwijderd en zich verontschuldigd. Maar het zwarte model gelooft dat Dove zich beter had verantwoord in plaats van zich te verontschuldigen en de beelden te verwijderen.

Lees meer

Dit al gelezen?