© epa

Terroriste zorgt ervoor dat Palestijnse scholen geen geld meer krijgen van Belgische regering

10 oktober 2017

Schoolprojecten uit Palestijnse gebieden krijgen voorlopig geen financiële steun meer van de Belgische regering. Dat komt nadat een school, die met hulp van ons land gebouwd werd, de naam van een terroriste kreeg.

Palestina krijgt al jaren financiële hulp uit ons land. In een samenwerkingsakkoord staat te lezen dat tussen 2012 en 2015 de Belgische overheid maar liefst 33 miljoen euro schonk aan de regio om te gebruiken voor scholenbouw, opleidingen en e-learning, zo schrijft Het Nieuwsblad.

Naam terroriste

In 2013 werd nog de Beit Awwa Basic Girl School opgericht met hulp van onze regering, maar die naam blijkt nu veranderd te zijn. De federale regering wist niets af van de naamsverandering en draaide de geldkraan onmiddellijk dicht toen het de nieuwe naam van de school aan de weet kwam: Dalal Mughrabi Elementary School.

Niet dat onze regering tegen naamsveranderingen is, maar de nieuwe naam verwijst naar een Palestijnse militante die meewerkte aan een dodelijke aanslag in Tel Aviv in 1978. Bij die aanslag kwamen 38 Israëlische burgers om, waaronder ook een aantal kinderen.

Geldkraan dicht

"Wij veroordelen élke verheerlijking van terroristische aanslagen", zo laten de kabinetten van Didier Reynders (minister van Buitenlandse Zaken) en Alexander De Croo (minister van Ontwikkelingssamenwerking) weten. De naamsverandering zorgt ervoor dat Palestina voorlopig niet meer moet rekenen op de 3,3 miljoen euro van onze regering.

De relatie met Israël is al jaren moeilijk door het conflict met de Palestijnen. Die naamsverandering doet daar zeker geen goed aan en om die reden bestond er dan ook geen twijfel bij de Belgische regering om de geldkraan dicht te draaien.

Noorwegen

Eerder dit jaar gebeurde hetzelfde al met Noorwegen. Ook dat land kwam aan de weet dat er een gebouw dat zij betaald hadden veranderd waren van naam. Het land wist ook niets van de naamsveranderingen af én het vrouwencentrum is naar dezelfde terroriste vernoemd, Dalal Mughrabi.

Noorwegen ging nog een stap verder dan België en eiste ook het geld terug dat ze geschonken hadden aan Palestina voor het project dat tot stand kwam in samenwerking met de Verenigde Naties.

Lees meer

Dit al gelezen?