© YouTube - ViViDoctor

Wij testten ViViDoctor uit, de webcamdokter die je à la minute helpt (of dat zeggen ze toch)

9 oktober 2017

ViViDoctor is een nieuw platform waarbij je online en via je webcam een dokter kan consulteren. De website belooft je binnen enkele minuten te helpen met het stellen van een diagnose. Wij namen de proef op de som, maar het resultaat is allesbehalve bevredigend.

Sowieso stellen we ons wat vragen bij het concept van ViViDoctor. Want de ene hoofdpijn kan toch de andere niet zijn en hoe kan een dokter een juiste diagnose stellen als hij je niet eens fysiek kan onderzoeken? En wat met mutualiteiten?

Je betaalt bijna evenveel voor een consult bij ViViDoctor als bij een gewone huisars (19,90 euro), maar dat geld krijg je niet terug van je ziekenkas, omdat er vooralsnog geen wettelijk kader is voor teleconsultaties. Dus is zo'n service als ViViDoctor dan wel legaal?

Kabinet onderzoekt de zaak

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is er zelf nog niet helemaal uit. In Het Nieuwsblad laat de minister weten "dat het om een complex dossier gaat met veel elementen, zoals de wetgeving rond uitoefening van beroep, patiëntenrechten, verzekeringen, ..." Het kabinet heeft dus nog heel wat research te verrichten. Wél stelt het kabinet van De Block al "dat het een zuiver virtuele relatie tussen arts en patiënt, zonder voorafgaand persoonlijk contact, afraadt".

De Orde der Artsen is ook tegen het project en vragen zich luidop af "waarom je het risico zou nemen op een foute diagnose als een consultatie bij je klassieke huisarts je amper vijf euro kost, na tussenkomst van de mutualiteit?", zo zeggen ze in Het Nieuwsblad.

De test

Wij namen de proef op de som. Volgens het promofilmpje van ViViDoctor is het systeem heel makkelijk. Je gaat naar de website, meldt je aan en kiest een dokter uit de lijst. Er zijn huisartsen, obesitaschirurgen, kinderartsen en zelfs psychiaters. Wij kiezen voor een huisarts, want we hebben nogal last van lelijke hoestbuien en een verstopte neus.

Vervolgens klik je op 'Bel een dokter', maar daar loopt het mis bij ons. Gedurende 20 minuten krijgen we een scherm te zien waarop staat dat alle dokters bezet zijn. Precies een wachtrij dus, maar dan een virtuele waar je, in tegenstelling tot bij een klassieke arts, geen zicht hebt op wanneer het jouw beurt zal zijn.

Betaling loopt mis

Wanneer we uiteindelijk toch een dokter te pakken krijgen, worden we eerst doorgestuurd naar een betaalpagina. We betalen 19,90 euro en wachten vol spanning af op onze consultatie met onze arts. En dan loopt het weer fout, want hoewel mijn betaalapp zegt dat mijn betaling succesvol is, krijg ik een foutmelding op de website van ViViDoctor. We mogen helemaal opnieuw beginnen, maar de hamvraag is: hebben we nu betaald voor een consult dat we niet hebben gekregen?

Een uurtje later blijkt van wel. We voelen ons bedrogen en vragen ons af hoeveel mensen dit al hebben of nog zullen voorhebben? Teleconsultatie mag dan de toekomst zijn volgens oprichter Sidar Ok, maar dit kan toch niet de bedoeling zijn. Er is een contactpagina die we een bericht gestuurd hebben over onze betaling en ondertussen kregen we bericht dat ons geld werd teruggestort én dat we onze volgende consultatie voor amper 1 euro krijgen.

Onze arts is geen arts

De arts die we trouwens wel bijna te pakken hadden, blijkt geen dokter, maar verpleegkundige te zijn met als specialisatie 'wondzorg'. Hoewel wij niet twijfelen aan de kwaliteiten van verplegers, hadden we toch wel verwacht een 'echte' dokter te spreken. Ook een beetje obscuur, toch?

En dan nog iets: in Het Nieuwsblad vertelt oprichter Sidar Ok dat de Orde der Artsen "typisch conservatief reageren" en dat de ViViDoctors vaak ook mensen gaan doorverwijzen naar een fysieke arts. Dus ... wat is dan de meerwaarde van deze webcamdokter-die-eigenlijk-verpleegkundige-is?

Conclusie

Onze conclusie is duidelijk: we zijn ontevreden over de service (of net het gebrek eraan) die ViViDocter biedt en stellen ons heel wat vragen bij dit systeem.

Na 40 minuten constant proberen, hebben we geen dokter kunnen spreken via de webcam en hebben we nog steeds een heleboel vragen.

Wat ons betreft kun je dus maar beter in de wachtrij bij je klassieke huisarts gaan zitten. Die kent jouw medische geschiedenis en zal je fysiek kunnen onderzoeken. En waarschijnlijk zal die ViViDoctor net hetzelfde zeggen als je hem of haar ein-de-lijk te pakken krijgt.

Lees meer

Dit al gelezen?