© Getty Images

Een paar jaar ouder, beter bij stem en zeer zelfzeker op het podium: Lorde gaf een nagenoeg perfecte show in de Lotto Arena

7 oktober 2017

3.500 tickets waren er verkocht voor het optreden van Lorde in de Lotto Arena en dus waren er nog wel wat plaatsjes open in de zaal. Het is vreemd, want Lorde is op haar 20e al enige tijd een fenomeen en op basis van wat we in de Lotto Arena zagen menen we dat die groeicurve haar einde nog niet bereikt heeft.

De show was opgedeeld in drie delen met tussenin telkens een filmpje (op een belachelijk klein schermpje wel) dat Lorde de tijd gaf om zich om te kleden. Lorde beschikt over het zesde zintuig synesthesie (ze ziet muziek in kleuren) en dat was erg te merken in haar muziek en het kleurgebruik op het podium. Haar outfits gingen van rouwkleed naar trouwkleed en ze sloot af in iets helder glitterend blauw voor het meest euforische stuk van de set. Achter haar stonden haar muzikanten in de duisternis en twee dansers in de achtergrond. Het was een bevreemdende ervaring, maar ook stijlvol en never too much.

Een stuk zelfzekerder

Maar wij zijn natuurlijk geen mode-, noch danskenners en kwamen in de eerste plaats voor de muziek. Wel: die was uitstekend. Twee platen heeft Lorde tot nu toe uitgebracht, ‘Pure Heroïne’ (2013) en ‘Melodrama’ (2017) waarbij die tweede zelfs nog beter is dan de eerste plaat al was. Het is opvallend hoeveel hits die twee platen bij elkaar al opgeleverd hebben. Zo kon Lorde de set beginnen met een rondje hits (Homemade Dynamite, Tennis Court en Sober zaten allemaal in het eerste deel) én eindigen met een rondje hits (Royals, Perfect Places, Team en Green Light na elkaar kan tellen).

Lorde staat ook merkbaar een stuk zelfzekerder op het podium – ze danst niet, maar ze stuitert over het podium – en vocaal is ze ook stevig gegroeid. Waar ze een paar jaar geleden nog regelmatig naast of onder de toon stond te zingen, hebben we nu geen halve verkeerde noot gehoord. Het was glashelder, perfect verstaanbaar en bloedmooi, zowel in de grote popsongs als in de ballad Liability.

Die soberheid zoekt ze wel vaker op, bijvoorbeeld wanneer ze In The Air Tonight van Phil Collins covert in al zijn kaalheid of wanneer ze eindigt met een (toegegeven) vreemde bis als Loveless. En hoewel bijna al haar nummers uit dezelfde bouwstenen bestaan, gaat het nooit vervelen.

De eenzaamheid achteraf

Het universum van Lorde is er eentje waarin gefeest mag worden/moet worden, maar nooit zonder dat de eenzaamheid achteraf wordt weggedacht, want wat als het feestje is afgelopen. Dat zingt ze ook letterlijk in Sober: “We’re King and Queen of the weekend/Ain’t a pill that could touch our rush/But what will we do when we’re sober?”.

Zelf vertelt ze haar publiek dat het bij haar in extremen gaat: of ze ligt te huilen op de grond in iemands badkamer, of ze voelt zich euforisch vrolijk en dat heeft mensen al doen zeggen dat ze “too much” voor hen is. Wel, zegt ze tegen het publiek, dat voor het grootste gedeelte ook rond haar leeftijd hangt, “Laat niemand zeggen dat je ‘too much’ voor hen bent. En weet: alles komt ooit goed. Die pijn die je nu voelt, blijf je niet voelen.”

Lorde feest haar eenzaamheid weg. Ze gaat op zoek naar de perfecte plaatsen om dat te doen in Perfect Places (Grappig bij dat nummer: op het moment dat ze “let’s kiss and take off our clothes” zingt, gooit iemand uit het publiek haar behaatje het podium op. Lorde weet niet geweldig goed wat ze ermee aan moet, maar loopt er toch even mee in het rond om het dan netjes aan de kant te leggen) en laat de euforiebommen ontploffen met Supercut en Green Light waar ook nog een kanon confetti tegenaan wordt gegooid. Het past perfect.

We zeggen het nog één keer: Lorde is er nog altijd maar 20. Toch zagen we gisteren een enorm zelfzekere artieste op het podium staan waar we tegelijkertijd een beetje verliefd op konden worden. Vergelijkingen met Madonna, Kate Bush of anderen zijn onnodig, want Lorde is gewoon Lorde. En we zijn meer dan benieuwd naar wat deze rasartieste binnen pakweg tien jaar op het podium zal brengen.

Lees meer

Dit al gelezen?