© EPA

IS claimt de verantwoordelijkheid voor de schietpartij in Las Vegas

2 oktober 2017

Enkele uren nadat de 64-jarige Stephen Paddock schoot op festivalgangers in Las Vegas, eist IS de aanslag op. Volgens Amaq, het communicatiekanaal van de terreurorganisatie, zou de schutter een aantal maanden geleden geradicaliseerd zijn. IS heeft daar geen bewijs van en de schutter heeft niet het profiel van een IS-terrorist. 

De 64-jarige Stephen Paddock startte een schietpartij vanop de 32ste verdieping van het Mandalay Bay-hotel in Las Vegas. Hij richtte verschillende automatische wapens op het publiek van het Route 91 Festival. Bij de aanslag vielen zeker 50 doden en 406 gewonden.

Toen de politie de hotelkamer van de schutter binnendrong, pleegde hij zelfmoord.

Lone wolf

Volgens de politie had Paddock geen banden met een terroristische groepering en handelde hij als 'lone wolf'. Maar enkele uren na het bloedbad eiste IS de aanslag op.

IS spreekt niet van Paddock maar van een soldaat die zich een aantal maanden geleden bekeerde tot de islam. Volgens de mededeling zou hij de aanslag hebben gepleegd als wraak op landen die IS aanvallen.

In het verleden heeft IS ook al opeisingen gedaan die ze niet konden bewijzen. Over de motieven van de schutter is nog steeds niets bekend.

Lees meer

Dit al gelezen?