© Getty

64-jarige schiet vanuit hotelkamer op 30.000 bezoekers countryfestival in Las Vegas: zeker 50 doden en 200 gewonden

2 oktober 2017

Op het Route 91 Harvest festival in Las Vegas, naast het Mandalay Bay Casino heeft een 64-jarige man vanuit zijn hotelkamer op de 32ste verdieping van een hotel met een automatisch wapen het vuur geopend op de menigte. Er vielen daarbij zeker 50 doden, bevestigde de politie maar dat aantal zou nog kunnen oplopen. Er zijn ook meer dan 200 gewonden gevallen. 

De menigte werd beschoten met een automatisch wapen vanuit een hotelkamer aan de overkant, melden concertgangers. Daarbij zouden nu zeker twintig doden gevallen zijn en meer dan honderd gewonden.

Onder de doden zijn in elk geval twee politieagenten die geen dienst hadden.

Er is ook één verdachte neergeschoten, de 64-jarige Stephen Paddock uit Mesquite in Nevada. Over zijn motief is nog niets bekend. De politie denkt niet dat hij lid was van een militante organisatie.

De politie gaat ervan uit dat hij de enige dader is, maar hij had wel een compagnon. Die loopt wel nog vrij rond.

Het gaat om Marilou Danley, die bij de man zou gewoond hebben. Haar precieze rol bij de aanslag is niet duidelijk, maar de Las Vegas Metropolitan Police Department wil haar graag spreken.

Intussen zijn er ook een paar details bekend over de dader: de man, waarvan de identiteit nog niet werd vrijgegeven, zou alvast geen religieuze motieven hebben gehad. De politie moest explosieven gebruiken om zijn hotelkamer binnen te raken.

Automatisch geweer

Op filmpjes die circuleren op sociale media is het geluid van een automatisch vuurwapen te horen. Het geluid gaat minutenlang door, terwijl mensen in de stille intervals proberen weg te komen.

Intussen werd ook de luchthaven van Las Vegas afgesloten, geen enkel vliegtuig kon McCarran Airport in of uit. Vluchten onderweg naar Vegas werden omgeleid, nu de dader geneutraliseerd is, komt het vliegverkeer langzaam weer op gang.

Terwijl op het muziekfestival Route 91 Harvest countryzanger Jason Aldean aan z'n set bezig was, klonk plots het geluid van een machinegeweer. Het duurt even, maar dan valt de muziek stil en ontstaat er paniek. Op beelden die op Twitter circuleren kan je zien hoe het publiek vlucht.

De eerste reacties zijn ook binnen, zo drukte Theresa May haar condoleances al uit. Een reactie van de Amerikaanse president, Donald Trump, is er momenteel nog niet.

Dit al gelezen?