Er heerste heerlijke muzikale drukte in september: deze 50 nummers moet je volgens ons gehoord hebben

1 oktober 2017

Er staan verrassingen in de lijst, en zekerheden. Artiesten van wie we al lang niet meer gehoord hadden en namen die we verwacht hadden. En ook: twee overleden die vanuit een andere wereld van zich laten horen. De oude garde en het jong geweld samen verenigd in één afspeellijst van welgeteld 50 nummers. September was een overdrukke, maar heerlijke muziekmaand.

1. Robbie Williams feat. Big Narstie & Atlantic Hornes – Go Mental

Net als je denkt dat hij je niet meer kan verrassen doet hij het toch weer. Hoewel Robbie Williams in zijn eigen nieuwe single eerder een bijrol vervult staat zijn naam wel als eerste, waarschijnlijk omdat de naam Big Narstie niet veel belletjes doet rinkelen. Big Narstie is een MC uit het grime genre (de bekendste naam uit dat genre is Dizzee Rascal). Als dit de voorbode is van een nieuw album van Robbie zijn we toch weer eens benieuwd.

2. George Michael feat. Nile Rodgers - Fantasy

Vorig jaar op kerstdag verloren we George Michael, hoe je het ook draait of keert één van de meest impressionante stemmen die de popmuziek ooit gekend heeft.In 1990 was George Michael een superster en voor de opvolger van zijn succesalbum 'Faith' maakte hij 'Listen Without Prejudice, Vol.1', een plaat die hij zelf schreef en produceerde. George Michael wilde zich met deze plaat afzetten tegen het imago van popidool dat de wereld van hem had willen maken. Zowel de plaat als de marketingstrategie die George Michael daarbij wilde, waren niet naar de zin van de platenmaatschappij.Hij is bijvoorbeeld niet te zien op de hoes en was niet van plan het album persoonlijk te promoten.

Aangezien George Michael weigerde te verschijnen in de videoclips die het album moesten ondersteunen, werd een videoclip voor Praying For Time uitgebracht waarin alleen de woorden van het nummer te zien zijn.In de clip van Freedom '90 werden zijn zangpartijen geplaybacked door supermodellen.Sony weigerde door de koppigheid van de zanger 'Listen Without Prejudice, Vol.1' ten volle te ondersteunen. 'Listen Without Prejudice, Vol.2', wat ooit een afgewerkte plaat was, wilde het label zelfs niet uitbrengen en heeft nooit het levenslicht gezien.

Op 20 oktober wordt 'Listen Without Prejudice, Vol.1', algemeen beschouwd als de beste plaat van George Michael, opnieuw uitgebracht, indien gewenst vergezeld van zijn MTV Unplugged-sessie uit 1996 die voor het eerst verschijnt. Op een derde schijfje (voor wie de deluxe versie in huis haalt) staan nog wat b-sides en rariteiten en eerder onuitgegeven materiaal zoals ook deze Fantasy, die als single is uitgekomen als warmmakertje.

3. Taylor Swift - ...Ready For It?

Nog eentje die een statement wil maken is Taylor Swift. Haar nieuwe album heet niet toevallig 'Reputation' (release: 21 november 2017) en na de eerste single Look What You Made Me Do die totaal anders klinkt dan wat iedereen van haar verwachtte, is er nu ...Ready For It? dat even radicaal anders klinkt. Wij zijn wel fan van de nieuwe Taylor Swift.

4. Témé Tan - Coups De Griffe

De FIFA-games zijn al sinds jaar en dag de populairste sport-/voetbalgames voor (destijds nog) computer en console, maar naast het spel op zich is er ook altijd een oog voor de soundtrack. De makers hebben doorheen de jaren immers een uitstekende reputatie opgebouwd op dat vlak en er zijn artiesten gelanceerd omdat hun nummer in die game was opgenomen. In de nieuwste versie (FIFA 18, nu verkrijgbaar) zitten niet één, maar twee Belgen: Baloji en deze Témé Tan. Ze zetten zich daarmee in hetzelfde rijtje als onder andere Royal Blood, Lorde, The War On Drugs, Alt-J en The National, alsjeblieft.

5. Run The Jewels – Mean Demeanor

Om nog maar eens het belang van die soundtrack te onderstrepen: El-P en Killer Mike van Run The Jewels schreven zelfs een geheel nieuw nummer voor FIFA 18!

6. Ibeyi - I Wanna Be Like You

Hier zijn onze favoriete tweelingzusjes weer! Lisa-Kaindé Diaz en Naomi Diaz hebben net hun tweede plaat als Ibeyi in de winkelrekken gemikt. Ibeyi springt uit de band omdat ze niet alleen in het Engels zingen, maar ook in het Yoruba, een Nigeriaanse taal die hun voorouders spraken voordat ze in 1700 door de Spanjaarden als slaven naar Cuba werden gebracht. Op hun tweede plaat verkennen ze nieuwe muzikale horizonten en gaan ze onder andere samenwerkingen aan met Kamasi Washington en Chilly Gonzales. Dit is ondertussen al het derde voorproefje.

Op 7 december komen de zusjes naar Het Depot en je moet gewoon zorgen dat je daarbij bent.

7. Admiral Freebee – Man In The Long Black Coat (live)

Op 20 oktober brengt Admiral Freebee zijn eerste live-album ooit uit. Een eerste voorsmaakje uit 'A Duet For One' is deze Man In The Long Black Coat. Want wanneer den Admiraal Bob Dylan onder handen neemt, is hij op zijn best.

Wie Tom Van Laere nog eens solo aan het werk wil zien, kan op zaterdag 21 oktober naar de Bourlaschouwburg in Antwerpen. Daar houdt hij halt onder de noemer 'Disturbing the comforted and comforting the disturbed' – het oude kunstenaarsmoto van de even geniale als betreurde schrijver David Foster Wallace.

8. Japandroids - North East South West

Deze komt nog uit 2016, toen Japandroids 'Near To The Wild Heart Of Life' uitbrachten, hun eerste album in vijf jaar. Ze zijn maar met twee, maar ze kunnen beuken als de beste.North East South West is de derde single ondertussen uit dat album.

9. Black Rebel Motorcycle Club - Little Thing Gone Wild

Op 'Specter At The Feast' uit 2013 verwerkte zanger Robert Levon Been de dood van zijn vader. Amper twee jaar later moest hun drummer Leah Shapiro een zware hersenoperatie ondergaan.Er was Chiari malformatie vastgesteld bij haar, een meestal aangeboren hersenaandoening.Bij Chiari malformatie zijn de kleine hersenen en/of de hersenstam door het gat achter in de schedel in het ruggenmergkanaal gezakt.

De symptomen en klachten kunnen verschillen, maar concreet had Shapiro evenwichtsproblemen, kon ze haar handen niet meer goed bewegen en nam haar spierkracht af.Die operatie is dé grote reden waarom we nog tot in 2018 zullen moeten wachten op het achtste album van de band, 'Wrong Creatures'. In tussentijd krijgen we al wel een eerste single en trekt de band op tournee. Op 21 november houden ze halt in De Roma en aanwezigheid daar is ten sterkste aangeraden.

10. Marilyn Manson - We Know Where You Fucking Live

Ook nog altijd aanwezig en nog steeds niet minder radicaal is Marilyn Manson. Zijn nieuwe album 'Heaven Upside Down' komt er op 6 oktober aan en hierop wil Marilyn Manson laten horen dat er nog altijd rekening met hem dient te worden gehouden. WE KNOW WHERE YOU FUCKING LIVE (officieel is de titel in hoofdletters) heeft alvast een heerlijk gruwelijke clip meegekregen.

11. Björk - The Gate

Nee, Björk maakt geen makkelijke muziek. Dat zal ze ook nooit gaan doen. Maar het is wel stevig de moeite waard voor wie zijn oor even te luisteren wil leggen. In 2015 was haar 'Vulnicura', waarop ze bijna ten onder ging aan een gebroken hart, onze favoriete plaat van dat jaar. De opvolger 'Utopia' verschijnt in november (nog geen concrete datum bekend) en wordt precies het omgekeerde: het bezingen van de liefde. Zelf noemt Björk het haar Tinder-plaat, wat ons nog meer benieuwd maakt.

12. RY X - Bad Love

In 2016 bracht RY X het wondermooie 'Dawn' uit, wat de Australische electro-troubadour die grossiert in breekbare liedjes meteen een cultaanhang bracht.Eind vorig jaar bracht hij op het Duitse Puls Festival een set met een volledig symfonisch orkest en dat beviel hem zo goed dat hij een mini-tournee onderneemt om hetzelfde te doen. Hij passeert ermee in Berlijn, Parijs, Amsterdam, Londen én in Brussel, waar hij zal werken met het Brussels Philharmonic.

Eentje om bij te zijn? Noteer dan zondag 25 februari 2018 in je agenda en bestel tickets voor deze ervaring in AB.

13. Glen Hansard - Time Will Be The Healer

Pas aangekondigd in AB en evenzeer ongetwijfeld de moeite: Glen Hansard. Deze zomer vroeg zijn goede vriend Eddie Vedder de zanger mee op zijn solotournee en dat leverde pareltjes van samenwerkingen op. Nu is het weer tijd voor een nieuw album van Glen Hansard (zijn derde soloalbum ondertussen) en dat zal ongetwijfeld ook weer pareltjes opleveren. Zijn muziek mikt op je hart, zijn concerten zijn ergens te situeren tussen die van Damien Rice en Bruce Springsteen.

Toen hij in 2016 aantrad op Rock Werchter was hij vooraf de rariteit op de affiche. Die naam die maar weinigen kenden die midden op de dag anderhalf uur kreeg toebedeeld. Achteraf was hij één van de sensaties van dat festivaljaar. U weze gewaarschuwd, Het is te doen op 13 februari 2018 in AB.

14. Tom Helsen - Everytime We Kiss We Say Goodbye

De "didn't you?" die Tom Helsen laat volgen op zijn openingszin "You aimed, you fired and you scored" klinkt behoorlijk vijandig. Op Twitter speelt hij de hofnar, maar als muzikant maakt Tom Helsen wel heel gevoelige en mooie liedjes. Everytime We Kiss We Say Goodbye is zijn mooiste sinds lang en is de voorloper van een album dat de gevleugelde titel 'Cupcakes' heeft meegekregen.

15. Pink - Beautiful Trauma

Ook Pink is helemaal terug en heeft met haar comebacksingle What About Us een dikke hit te pakken.Op 13 oktober brengt ze haar eerste album in vijf jaar uit en de titeltrack mag ons daar nu voor warm maken. Pink heeft haar tijd blijkbaar nuttig besteed en heeft gesleuteld aan haar geluid zodat ze perfect aansluit op het poplandschap anno 2017, zonder haar eigen bagage overboord te gooien.

16. Beck - Up All Night

Ook op 13 oktober brengt Beck zijn nieuwe album uit en dat is al zijn 13e. 'Colors' was al voor vorig jaar aangekondigd, maar het heeft dus allemaal iets langer aangesleept, waardoor nummers als Wow en Dreams al in ons collectieve geheugen zitten gebeiteld. Ook deze Up All Night zat trouwens al in FIFA 17 (daar heb je die game weer), maar is nu officieel uitgebracht als single. Wie bovenvernoemde nummers al eens een luisterbeurt heeft gegund weet: na 'Morning Phase' uit 2014 neemt Beck ons op Colors' mee naar de andere kant van zijn spectrum. Het wordt een feestje!'

17. St. Vincent - Los Ageless

En op 13 oktober zal er weer gezellige drukte heersen in de platenwinkel, want dan brengt naast Pink en Beck ook St. Vincent haar nieuwe album uit. 'MASSEDUCATION' heet die en na New York is Log Ageless daaruit de tweede single. Die twee nummers presenteren al een muzikale split van jewelste, wat ons extra nieuwsgierig maakt naar de rest.

Annie Clark (zoals ze echt heet) komt overigens concerteren in AB op maandag 23 oktober in het kader van haar Fear The Future-tour.

18. Lorde feat. Khalid, Post Malone & SZA - Homemade Dynamite (Remix)

Veel dichterbij al is de passage van Lorde, die passeert immers al volgende vrijdag in de Lotto Arena in Antwerpen. Haar support act daar is de op zichzelf al schitterende Khalid en hij is ook één van de extra's die Lorde heeft toegevoegd aan de nieuwe versie van Homemade Dynamite. Denk daar nog Post Malone en SZA bij en je krijgt een staalkaart van wat er hip is bij de jeugd in amper 3,5 minuut.

19. Post Malone feat. 21 Savage - Rockstar

Die Post Malone is ook zichzelf naar de top aan het zingen momenteel, want zijn eigen Rockstar lijkt een grote hit in wording te zijn.

20. Bermuda Triangle - Rosey

Bermuda Triangle heeft nog geen grote naam en faam waarop ze kunnen terugvallen. Het is dan ook een nagelnieuwe groep die vooral opvalt omdat één van haar leden Brittany Howard heet. Die is dan weer bekend als gitarist en stem van Alabama Shakes, maar dat wil daarom nog niet zeggen dat Bermuda Triangle ook zo klinkt. Het nieuwe groepje werd voorgesteld in Nashville en wie Nashville zegt, zegt country. Het is dan ook meer in dat hokje dat we Bermuda Triangle mogen plaatsen.

21. First Aid Kit - It's A Shame

De Zweedse zusjes Söderberg van First Aid Kit sluiten hier perfect bij aan. Het is van 2015 geleden dat ze nog eens een album hebben uitgebracht, maar ze broeden kennelijk op een nieuw plaatje.De twee hebben afgelopen lente vijf weken aan nieuwe nummers gewerkt in Los Angeles, in wat voor hen naar eigen zeggen een moeilijke periode was.

"We waren op deze prachtige zonnige plek, maar voelden ons voornamelijk droevig en eenzaam. It’s A Shame is een lied dat gaat over de leegheid en de wanhoop die je voelt wanneer een relatie net ten einde is gekomen. Hoe ver wil je gaan om de pijn te verdoven en je minder eenzaam te voelen?", zeiden ze daarover in het Britse muziekblad NME.

22. Asaf Avidan - My Old Pain

De nieuwe single van Asaf Avidan zit thematisch in hetzelfde straatje. "I'm in love again, With my old pain, With my old pain, Save me from the same" zingt hij op zijn nieuwe plaatje My Old Pain.

23. VRWRK - Hearts Beating In Sync

Toen ze afgelopen zomer op Rock Werchter speelden, heette VRWRK nog gewoon Vuurwerk. Nu hebben ze de klinkers gedumpt en bereiden ze een eerste volwaardige plaat voor. Release daarvan wordt verwacht op - ja, wat dacht je? - 13 oktober.

Jergan Callebaut en Thieu Seynaeve zijn Brussels van geboorte, maar wonen tegenwoordig in Londen waar ze werken als psycholoog en psychiater. Inzicht in de menselijke psyche mag dus al geen probleem zijn.

24. Oscar & The Wolf - Runaway

Ook Max Colombie heeft al samengewerkt met Vuurwerk (of VRWRK) want op twee singles van hen was hij gastzanger onder de naam Climb X. Ondertussen staat Colombie al een paar treden hoger dan Vuurwerk, want binnenkort staat de zanger (alweer) in twee bijna uitverkochte Sportpaleizen. Uit het tweede album 'Infinity' zijn al heel wat singles gelost, waaruit Runaway de meest recente en wat ons betreft meest aanstekelijke is.

25. Wolf Alice - Havenward

"Sombere alt-rock met stormachtig schreeuwende akkoorden", zo wordt deze Britse band omschreven op de site van Botanique waar ze zaterdag 28 oktober zullen spelen. Het klinkt als een perfecte omschrijving voor herfstmuziek en dat is het misschien ook wel. Hun tweede album 'Visions Of A Life' is overigens net verschenen en wordt overal terecht de hemel in geprezen.

26. Courtney Barnett & Kurt Vile - Continental Breakfast

Als er één plaat is waar we dit najaar met bijzondere aandacht naar uitkijken dan is het wel 'Lotta Sea Lice', het gezamenlijke album van Courtney Barnett en Kurt Vile dat het resultaat is van een uit de hand gelopen jamsessie. Want als twee briljante neuzelaars elkaar vinden dan klinkt dat alsof ze altijd al samen hoorden. Dat was zo op Over Everything vorige maand en dat is evenzeer op Continental Breakfast, nu.

27. Pascal Deweze - Don't Look Over Your Shoulder

Metal Molly, Sukilove, Broken Glass Heroes, gitarist bij Novastar en producer van tal van jonge Belgische groepjes: Pascal Deweze is gewoonweg niet weg te denken uit het Belgisch-alternatieve muzieklandschap. Zijn solodebuut 'Cult Of Yes' was een eigenzinnige plaat die meerdere draaibeurten nodig had voor we ze geheel konden waarderen, maar ondertussen zijn we goede vrienden. Eerder hebben we hier al het machtige en onterecht genegeerde Beautiful Penelope uit het plaatje gelicht, nu is het de beurt aan de nieuwe single Don't Look Over Your Shoulder.

28. Elbow feat. John Grant - Kindling (Fickle Flame)

We waren bij de release geen fan van 'Little Fictions' van Elbow en zijn het een stevig half jaar later nog altijd niet geworden, vrezen we. Dat gezegd zijnde: Magnificent (She Says) was een mooie single, wanneer ze in februari 2018 in de Lotto Arena zullen aantreden zullen wij daar ook zitten én het was een goeie zet om voor hun nieuwe single Kindling (Fickle Flame) John Grant mee voor de microfoon te halen. Twee prachtstemmen voor de prijs van één!

29. Nina Nesbitt - The Best You Had

Zes EP's, één liveplaat en één full album heeft Nina Nesbitt al op haar naam staan en de Britse schone is er nog altijd maar 23. Nina Nesbitt is één van die jonge sterren die haar faam te danken heeft aan het wereldwijde web. Een zekere Ed Sheeran neemt haar al snel onder zijn hoede en de rest is nog geen geschiedenis, maar kan dat misschien wel worden, ooit. The Best You Had is haar meest recente worp.

30. The Pains Of Being Pure At Heart - So True

Toen The Pains Of Being Pure At Heart (uitstekende groepsnaam) debuteerde, zo'n handvol jaren geleden, klonken ze nog heel erg als Smashing Pumpkins. Tegenwoordig maakt de groep geinige elektropop. Mensen veranderen soms, bands ook, maar zolang het fijn blijft klinken vinden we dat allemaal niet erg.

31. Ed Sheeran - Perfect

Ed Sheeran heeft heel veel fans en heel veel haters. Wij hangen ergens in het midden omdat we vaak het gevoel hebben dat de nummers van Ed Sheeran niet zo goed zijn dan ze hadden kunnen zijn. En oh ja, zijn passage in Game Of Thrones was ook behoorlijk nutteloos.

We hebben Ed Sheeran ooit live gezien in zijn beginperiode als muzikant, toen hij nog maar net straatmuzikant af was en er nog niemand naar zijn The A Team wilde luisteren en we kunnen ons niet van het gevoel ontdoen dat het doen toch allemaal wat beter, wat echter en wat oprechter was. Maar als 't goed is zeggen we 't ook en de nieuwe single Perfect is goed. De meligheid druipt ervan af, maar een liefdesliedje hoort soms melig te zijn, nietwaar?

32. U2 - You're The Best Thing About Me

Hoewel U2 een band is die hun waarde voor de eeuwigheid al lang bewezen heeft - begin maar eens na te gaan hoeveel nummers je van hen kent - weigeren ze op hun lauweren te rusten. Nog dit jaar zou hun veertiende album 'Songs Of Experience' (1 december wordt er nu gefluisterd) moeten verschijnen en de eerste single daaruit doet ons daar toch weer naar uitkijken.

Deze plaat 'Songs Of Experience' zal een andere insteek dan de andere hebben: Bono schreef voor dit album een boel intieme brieven aan plaatsen en mensen die hem dierbaar zijn. Familie, vrienden, fans en ook gewoon een brief aan hemzelf. You're The Best Thing About Me is een brief van Bono aan zijn vrouw Ali Hewson met wie hij sinds 1982 gehuwd is.

33. William Patrick Corgan - The Spaniards

William Patrick Corgan, zegt u niks? Het is de echte naam van Billy Corgan en dat is de zanger van Smashing Pumpkins. Corgan is muzikaal al een tijdje op de dool, met Smashing Pumpkins is het toch al van 2007 geleden dat hij iets heeft uitgebracht dat op een béétje bijval kon rekenen en ook met de groepsleden vlot het allemaal niet meer zo dus gaat hij het nog maar eens solo proberen.

Topproducer Rick Rubin moet de meubelen redden en afgaande op de eerste single is dat aardig gelukt. 13 oktober horen we de rest.

34. Kygo feat. Justin Jesso - Stargazing

Een nieuwe single van Kygo en dus slaan we aan het dansen, denkt een mens dan. Maar in de titeltrack van de net uitgebrachte EP duurt het toch ook weer een kleine anderhalve minuut voor er een beat invalt. Verder op de EP: de singles met Dua Lipa en Ellie Goulding, een remix van de nieuwe U2 en een nieuwe single met Sasha Sloan.

35. Mura Masa feat. Bonzai - Nuggets

En nu we toch aan het dansen zijn geslagen: een Mura Masa kan er altijd in en dit is van het lekkerste dat de Britse producer al op de wereld heeft losgelaten.

36. The xx - On Hold (Jamie xx Remix)

In 2015 gooide Jamie xx hoge ogen met zijn solodebuut dus toen The xx begin dit jaar terug ten tonele verschenen met hun prachtplaat 'I See You' was dat één van de eerste dingen die opvielen: de dansvloerinvloeden van Jamie xx hadden op een erg organische manier hun intrede gemaakt in het geluid van The xx, onder meer op de single On Hold.

Nu nog eens zoveel maanden later mag Jamie xx het nummer nog eens onder handen nemen en mag hij een nummer van zijn eigen groep remixen.

37. Everything Is Recorded feat. Ibeyi, Sampha, Wiki & Kamasi Washington - Mountains Of Gold

De grote man achter Everything Is Recorded is Richard Russel, vooral bekend als platenbaas en producer. Hij is de man die bands als Radiohead, The xx en Vampire Weekend een contract onder de neus schoof en degene die bij FKA Twigs hetzelfde deed. Daarnaast werkte hij nauw samen met Damon Albarn van Blur en Gorillaz aan diens soloalbum 'Everyday Robots' uit 2014 en deed hij hetzelfde toen ze samen Bobby Wommack terug op de kaart wilde zetten met diens laatste album voor z'n dood, 'The Bravest Man In The Universe' uit 2012.

In 2013 werd Richard Russell ziek. Hij werd op zekere dag verlamd wakker, een gevolg van - zo bleek later - de auto-immuunziekte die zijn lichaam in was geslopen, het syndroom van Guillain-Barré. Hij begon te musiceren als therapie.

Eerder dit jaar bracht hij een eerste EP uit, maar er is duidelijk meer, want deze bijzondere verzameling van mensen stond daar niet op. Voor Mountains Of Gold verzamelde Russel de zusjes van Ibeyi, Mercury Prize-winnaar Sampha, de rapper Wiki (probeer die eens op te zoeken op Wikipedia) en saxofoonmeester Kamasi Washington. Het geheel is onvoorstelbaar interessant.

38. Warhaus - Mad World

Het is nog maar van vorig jaar geleden dat Warhaus zijn debuutplaat 'We Fucked A Flame Into Being' uitbracht, maar volgende maand al (13 oktober) is de opvolger er. Die kwam een stuk spontaner dan het debuut en kwam grotendeels on the road tot stand.De clip van deze eerste single Mad World werd even spontaan in één take opgenomen.

De pauze van Balthazar zal dus nog iets langer duren dan oorspronkelijk gepland, maar ondertussen hebben we ons het universum van Warhaus (van Maarten Devoldere) al evenzeer eigen gemaakt. Op Rock Werchter gaf hij een uitstekend concert, op 11 november zal hij dat in De Roma ongetwijfeld ook doen. Het voorprogramma daar is overigens ook de moeite, want dat is voor Faces On TV.

39. Chris Rea - Happy On The Road

We hebben het ook moeten natellen, maar Chris Rea is momenteel met 'Road Song For Lovers' al aan zijn 25e (!) plaat toe. We kennen 'm allemaal van de kerstklassieker Driving Home For Christmas en met een beetje geluk ook nog van onder andere The Road To Hell, Josephine en On The Beach, maar ook wij zijn 'm onderweg ergens kwijtgeraakt.

Hij is de blues ingedoken (en hij heeft er ook de ideale stem voor), maar lijkt gaandeweg toch beseft te hebben dat zijn popliedjes het toch nog het best doen. Op 'Road Song For Lovers', zijn eerste plaat in zes jaar, komt hij ergens halverwege de twee uit.

40 Liam Gallagher - Greedy Soul

Het soloalbum 'As You Were' van Liam Gallagher is ondertussen al een hele tijd geleden aangekondigd en afgewerkt, maar is nog steeds niet verschenen. Nog een weekje geduld, op 6 oktober is het zover.

In de voorbije weken zijn in totaal al vier singles gelost, waarvan Greedy Soul de meest recente en meest Oasis-achtige is. Hoewel Liam niet veel bijval lijkt te krijgen van de in het Verenigd Koninkrijk nog altijd erg belangrijke BBC1 ("te oud voor onze doelgroep") blijven wij toch benieuwd naar het solodebuut van deze Britse halfgod.

41. Brian Wilson - Heroes And Villains

Dit is eigenlijk al een oudje, maar heeft een nieuwe video meegekregen ten behoeve van de eerste verzamelaar van Brian Wilsons solowerk, 'Playback: The Brian Wilson Anthology'. Brian Wilson staat nog steeds bekend als het muzikale maar labiele genie achter The Beach Boys die al in de beginperiode van de groep besloot om zich in de studio op te sluiten om nummers te schrijven terwijl anderen de wereld rond mochten toeren.

Heroes And Villains stond in 2004 op het legendarische 'Smile', een plaat waaraan Brian Wilson decennialang werkte. Het eerste nummer dat Wilson schreef voor dat album was Good Vibrations, uit 1966.Of juister gezegd: hij schreef Good Vibrations voor hun klassieker 'Pet Sounds' maar het nummer zal de plaat niet halen.

Zes maanden heeft Brian Wilson nodig om Good Vibrations af te werken. Tegen die tijd is ‘Pet Sounds’ al uitgekomen en dus is het nummer voorbestemd voor de opvolger, ‘Smile’.De druk werd echter zo groot dat Wilson instortte en noodgedwongen het project moest opbergen. Het album ‘Smile’ kwam uiteindelijk in 2003 uit (37 jaar later!) op naam van Brian Wilson.

42. Morrissey - Spent The Day In Bed

Van de ene levende legende naar de andere. Morrissey is nooit een vrolijke peer geweest, maar nu bezingt hij zelf waarom hij liever in bed blijft liggen. Het nieuws is één van de factoren die het in dit nummer moet ontgelden. Morrissey - 58 intussen - brengt op op 17 november zijn 11e soloalbum 'Low In High School' uit.

43. Perfume Genius - Wreath

De eindejaarslijstjes komen stilaan in de buurt en als het niet te zeer vergeten wordt, lijkt 'No Shape' van Perfume Genius ons een plaat die daar weleens in zou kunnen opduiken. Mike Hadreas klinkt op deze plaat popgevoeliger, veelzijdiger en zelfzekerder dan ooit tevoren. Getuige ook deze nieuwe single Wreath.

Op 9 november komt hij dat demonstreren in Trix. Zijn concert in juni van dit jaar in AB werd alvast bejubeld.

44. King Henry feat. Rhye - Moment

De Amerikaanse producer King Henry werkte in het verleden al samen met popidolen als Beyoncé, Diplo en Justin Bieber, maar koos voor zijn nieuwe samenwerking toch voor het iets fijngevoeligere werk van Rhye. Die Rhye (van Mike Molish) werkt nog altijd naarstig aan hun tweede album. We zouden er alvast niet rouwig om zijn als dit dingetje erop zou staan.

45. Jeango Macrooy - High On You

We weten te weinig van wat er op muzikaal gebied gebeurt bij onze Noorderburen. Ten bewijze: Jeango Macrooy. De Surinaamse soulzanger verzorgde al de voorprogramma's van Caro Emerald en Blaudzun en is nu eindelijk klaar om zijn eigen album op de wereld los te laten. Dat heet overigens ook gewoon 'High On You'.

46. Radiohead - Lift

Goed nieuws voor dat rare soort wezens dat meent dat Radiohead alleen maar te pruimen was in hun beginjaren: dit jaar viert hun legendarische album 'OK Computer' hun 20e verjaardag en dat vierde de band met een heruitgave van die plaat met daarop ook enkele tracks die nooit eerder het levenslicht zagen. I Promise hebben we hier eerder al uitgebreid geprezen, nu heeft de groep een video gelost voor Lift, waarin nog duidelijk de gitaarsound van hun tweede plaat 'The Bends' terug te horen is.

47. Wild Beasts - Punk Drunk And Trembling

De Britse band Wild Beasts stopt ermee. Dat lieten ze vorige week weten in een brief aan hun fans die ze op de sociale media hebben gepost. Vorige zomer bracht de groep hun laatste album 'Boy King' uit.

De laatste shows komen er aan in februari 2018, voorlopig zonder Belgische datum. Een EP om afscheid te nemen kon er nog net af.

48. Mavis Staples - If All I Was Was Black

Mavis Staples is één van die onevenaarbare soullegendes. Ze is er 78 en blijft onverminderd doorgaan. Doorheen de jaren werkte ze zowel samen met schoon volk als Jerry Lee Lewis, Aretha Franklin en Willie Nelson als met Jack White, Arcade Fire en Gorillaz.

In november brengt ze (ondanks alles) nog maar haar twaalfde album sinds 1969 uit. If All I Was Was Black is daaruit de niet mis te verstane titeltrack.

49. J. Bernardt - The Other Man

Hierboven hadden we 't al over Warhaus van Maarten Devoldere, maar ook Jinte Deprez is nog steeds alive and kicking als J. Bernardt. Volgende vrijdag (6 oktober) staat hij in AB (met als voorprogramma het magnifieke GLINTS) en in de aanloop daarnaar is er een nieuwe video verschenen bij het langste en beste nummer op het debuut 'Running Days': The Other Man.

50. Leonard Cohen - Leaving The Table

En tot slot deze man die we jammer genoeg nergens meer aan het werk kunnen zien. Op 7 november van vorig jaar ontglipte Leonard Cohen ons, een tweetal weken nadat zijn album 'You Want It Darker' was uitgebracht.

Op dit album leek hij meer dan ooit afscheid te nemen, onder meer in het bovenstaande Leaving The Table, waarin hij letterlijk zingt "I'm leaving the table/I'm out of the game." Een nieuwe video bij dit nummer is uitgebracht als eerbetoon.

Lees meer

Dit al gelezen?